Posted by: blueisthenewpink | Mar 8, 2017

Virágot a…

…nőknek? Két évvel ezelőtt már kifejtettem, hogy míg az ENSZ évről évre külön témát is rendel hozzá, a Nemzetközi Nőnap nálunk paradox módon egy szexista gesztus megerősítésére szolgál.

Ma azon gondolkoztam el, milyen figyelmes a sok webshoptól, hogy ajándékot adnak nekem. Csak ma, nőnap alkalmából kapok 15 százalékot, ha rendelek. Másnál kapok 800 Ft-ot, ha adok legalább ötezret. Ingyen kihozzák, ha veszek valamit. Hát nem kedves? Azt kapom ajándékba, hogy vásárolhatok tőlük!

Az akciókon túl viszont sok helyen látom a társadalmi hirdetés jellegű reklámokat is. Persze, az is reklám, leginkább imázsépítés, de nem zavar. Az üzenet tetszik. Vásárolni meg ennél tudatosabban szoktam.

A virág, csoki, majd-ma-kivételesen-elmosogatok helyett örömmel látom, hogy egyre többen szólnak ennek a napnak a valódi lényegéről, az egyenjogúságról. Sok más országban persze eddig is így volt. A Nemzetközi Női Sztrájk szervezői arra szólították fel a nőket, ha tehetik, ma ne dolgozzanak. Otthon sem. Mert ha így tesznek, kiderül, hogy nők nélkül megáll az élet. Nézzétek meg Spaghetti Toes nőnapi köszöntőjét is: az amerikai illusztrátor apuka megrajzolja kislánya vicces mondásait. (Gyerekszáj level 100.)

Örülök, hogy itthon is előkerült a “hölgyismerősöknek” csokrot posztolgatók mellett a nap valódi üzenete. Mert felháborító, hogy ugyanazért a munkáért még ma is kevesebbet fizetnek egy alkalmazottnak, csak mert nő. Felháborító, hogy a nem fizetett munkát, úgy mint gyerekekről, idősekről, betegekről (otthon) való gondoskodás, vagy a házimunka nem hogy nem értékeli, hanem egyenesen bünteti a társadalom. Hogy valakit azért nem vesznek fel egy pozícióba, mert nő, és feltételezik, hogy el akar menni szülni vagy pláne kisgyereke van, tehát biztos folyton táppénzen lesz. (De azért kutya kötelessége gyereket vállalni, különben elfogyunk, ugye.)

Fontos lenne segíteni a gyesről munkába visszatérést, és ugyanolyan fontos lenne, hogy aki otthon marad a gyerekekkel, akár hosszabb távon is, azt ezért ne nézzék le, hanem ismerjék el azt a munkát, amit otthon végez! Ismerjük a vicces képeket a “mit csináltál egész nap itthonról”, ugye? Esetenként többet, mint más a munkahelyén. Ezt az se felejtse el, legyen szíves, aki volt otthon kisgyerekkel, és most ismét dolgozni jár. Amikor pedig az egyik szülő a gyerekekről gondoskodik, a másik pedig fizetésért dolgozik, az a fizetés nem csak azé, akinek a számlájára kerül. Abból ne kelljen kérni, azzal ne kelljen elszámolni! Az ugyanúgy az egész családé, mint az az ebéd, amit az otthon lévő főzött, az a rend és tisztaság, amin ő dolgozott, az az egészséges és boldog gyerek, akiről ő gondoskodik. És mivel ez egy napi 24 órás, heti 7 napos munka, igenis, ér beszállni a mosogatásba, elpakolásba, bármibe. Az otthon lévő is felnőtt ember, felnőtt gondolatokkal, felnőtt munkával és jár neki a tisztelet. (Ahogy a gyerekeknek is, de az egy másik téma. Majd talán gyereknapon.)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

thebookcrunch.wordpress.com/

A blog for book lovers!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

Andrew & Sarabeth

He likes movies. She likes baking. They YouTube.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

%d bloggers like this: