Posted by: bluelion | January 22, 2017

Olvassunk… Berg Juditot!

Dániel András padtársa asztaltársa volt a tavaly őszi Pagony-szülinapon, biztos nem véletlenül (a szomszéd asztalnál Gévai Csilla hűlt helyét és Finy Petrát láttam). Kedvesen invitálta az Ovist, hogy játsszon a szókereső feladattal, de amikor látta, hogy nyűgös, felajánlotta, hogy ad anélkül is lapot, sőt, ha szeretné, alá is írja. Sugárzik belőle az anya, a szeretet. Kedves, figyelmes, nyitott, és pontosan ez érződik a könyvein is. Nekünk már egész jó gyűjteményünk van tőle.

Azt hiszem, mi is a Maszat-könyvekkel kezdtük. Kicsiknek szóló kedves történetek, egyszerű, de nem lebutított, nem gügyögő. A szülő se kaparja a falat olvasás közben, és Agócs Írisz illusztrálta mindet! Kell ennél több?

cipelo

A Cipelő cicákat is Agócs Írisz rajzolta (sőt, az én profilképemet is!). Elvarázsolta mindkét gyereket, a kétévest és a hatévest is. A nagyobbik gurult a nevetéstől az állatkertes részen, és eszébe jutott a Mikulás-történet decemberben, amikor készítettük ki a csizmákat. Hetekkel az olvasás után nekem is éppen az járt a fejemben, pedig olvastunk más télapós mesét is. Vicces és maradandó.

Panka és Csiribí, a tündér páros is rögtön a szívünkbe lopta magát. Kedves, nem bugyuta, egy kis varázslat, egyszerű, de választékos szöveg, olyan extrákkal, mint Benedek kismadár édes, rímelő csivitelése. Nagyon szerethető az egész sorozat. A Micsoda idő! címűt könyvtári olvasás után szereztük be itthonra (szerintem az jelzi legjobban, ha tényleg birtokolnunk kell egy könyvet, hogy olvasás után akarom megvenni). Rögtön dedikáltattuk, azóta pedig begyűjtöttük a többi részt is. Az Ovis hatalmasakat kacag rajta. Most fedezte fel, hogy az egyik főszereplő tündért pont úgy hívják, mint az illusztrátort: Pásztohy Panka rajzolta meg ugyanis ezeket a kedves figurákat.

tokmagok-copy

A Pagony olvasni tanító sorozatából is Berg Judité a kedvencem: a Tökmagokról már írtam korábban is. Eleinte csak a főszereplők nevét olvasta el önállóan az akkor még ötéves Ovisom. Azóta az első rész (Tökmagok Afrikában) lett az első olyan könyv, amit befalt. Egyszerre négy fejezetet olvasott az ötből, mert olyan izgalmas volt, hogy nem tudta letenni! Ez az az olvasásélmény, amit ha egyszer megtapasztalt, már tudni fogja, hogy milyen jó dolgok várják a könyvek világában.

lenge

A Lengemesékből egyelőre csak az őszit olvastam. Tavaly felkerült a moly Merítés-díjának top 10-es listájára. Ez nekem egy kicsit kevésbé tetszett, talán leginkább az illusztrációk miatt. Inkább nagyobbaknak vagy erősebb idegzetű közepeseknek való a felszín alatti állandó fenyegetettség miatt. Olyan izgalmas volt, hogy még én is a lengékről álmodtam, mikor olvastam, méghozzá meglehetősen harciasakat. Nagyon szimpatikus volt viszont a szabályszegő főhős, aki valóban hős. Azt hiszem, eddig még senki nem tudta ilyen remekül megoldani azt sem, hogy úgy rejtsen el valós információkat az élővilágról, hogy azok egyáltalán nem lógnak ki a meséből, szerves részei a történetnek.

Ruminit is egyedül kezdtem, ráadásul rögtön a nyolcadik résszel, és imádtam! Fantasztikusan jól megírt könyv. Több szálon, nagyon okosan szőtt cselekmény, elképesztően jó nevek és figurák. A felnőtt olvasmányomat is legyőzte, inkább ennél akartam tudni, mi történik a következő fejezetben. Külön szint a gyerekeknek szánt könyvek között! Meg is rendeltem gyorsan az első részt, hogy elkezdhessük az Ovissal.

Van még két sorozata, amelyet nem ismerünk; a két kis dinó, valamint a segítő mesék (Hisztimesék, Meseleves). Az eddigiek alapján valószínűnek tartom, hogy azok is nagyon jók, előbb-utóbb mi is sort kerítünk rájuk.

Nektek mi a kedvencetek Berg Judittól?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: