Posted by: bluelion | January 8, 2017

Olvassunk… és hallgassunk gyerekzenét

Éljenek a CD-melléklettel ellátott daloskönyvek! (Vagy a könyvben kiadott és illusztrált dalszövegekkel ellátott Cd-k.) Egy pörgős és egy nyugis gyűjteményt is kiadott a Kolibri 2016-ban:

Rutkai Bori: Pizsamátor

Rutkai Bori: Pizsamátor

Bulizós, vicces dalok az egész családnak. De tényleg. Jó volt rátalálni az Ovis zenei ízlését jelentő Alma együttes (segítség!) – Kerek mese – Halász Judit – Quimby – Kiscsillag vonalon valami középen lévőre. Gyereknek való zene és szöveg, de nem annyira egyszerű, nagyon kicsiknek való, hogy sokadszorra már a falat kaparjuk tőle. (Annak is megvan az ideje, és nem Halász Juditról beszélek, természetesen. Viszont azért sem vagyok oda, amikor a hatéves azt énekli, hogy “tyúkszaros kis életem”, vagy az abszolút kedvencét: “nekem mindegy, csak a színe legyen vörös”.) Rutkai Bori lemeze kifejezetten szórakoztató, felnőtteknek is. A címadó Pizsamátor annyira fülbemászó, hogy első hallgatás után nem is szabadultam tőle, de nem zavart. Következő alkalommal az Ovisnak ragadt úgy be, hogy egész nap énekelte.


Nagyon jót lehet (gyerek)bulizni az egészre. A kétéves is élvezte, a hatéves, meg a harminchárom és a harmincnégy éves is. Az én kedvencem a Rizibizi diszkó; tetszik a játék a szavak ritmusával. Az egész albumnak jó a humora. Az Ovisnál a Nincs itthon a Béla bácsi címe, egyébként pedig az utolsó, a Nem tilos a favorit.


 

Gróh Ilona: Ringató – Szunnyadj, kisbaba

Ha nem pörögni, hanem ellazulni szeretnénk a kicsikkel, a Ringató sorozatban altató dalokat gyűjtöttek össze, Szunnyadj, kisbaba címmel. Magyar és más népek dalait, komponált dalokat, mondókákat, verseket találunk a könyvben. Némelyiket kánonban énekléssel (a CD-n, a könyvben pedig jelezve, hol kell belépni), és mindegyiket kottával!

Nagyon megörültem a régi, kedves ismerősöknek, mint például az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj (Erdély, Csík vármegye), vagy a francia Szép csillagos az ég. A komponáltak közül az Erdő mélyén “Haydn papától” idézett jó érzéseket, és persze Brahms Bölcsődalát is jólesett felismerni.

A Ha súg, ha búg a kósza szél (Greensleeves) dallama szerintem mindenkinek megvan, most már tudjuk szöveggel is énekelni.


Nem bírok rájönni, melyik filmben énekelte a férfi főszereplő a Sulla, lullát, (talán Steve Martin volt?). Akkor hallottam először, és azt hittem, csak kitalálta, de ez is szerepel a válogatásban. Tudja valaki, melyik az a film?

Nem ígérem, hogy az újak közül is beépítek valamit a repertoárba, de esti leeresztéshez is jó a lemezt hallgatni. Bár a bevezetőben azt írják, inkább arra szánják ezt a gyűjteményt, hogy a szülő (újra) megtanulja belőle a dalokat.

Én valamiért az Auld Lang Syne-t és a Dream a Little Dream of Me-t (a Beautiful South hangszerelésében) énekeltem a kicsiknek már pocakban is, még mindig szeretik.


A legjobb altató viszont egyértelműen Charlie-é. Kicsit olyan, mint Haydn Üstdob szimfóniája; szép nyugisan indul, aztán ráreccsent: ALUDJ EL, KISEMBER, ALUDJ EEEEEEEEL! Mondjuk megértem. Van, hogy az ember pontosan így érzi. Erre emlékeztek még? (A poszt végén van a videó.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: