Posted by: blueisthenewpink | Dec 15, 2016

Gyerekkönyvek karácsonyra (Könyvet a fa alá #2)

blur-1867322_1920

Nálunk az összes gyerek kap könyvet karácsonyra (és a legtöbb felnőtt is). Korban kétévestől tizenháromig sorakoznak az unokatesók, úgyhogy minden kategóriában kellett gondolkozni. Mivel elég sok gyerekkönyvet olvasok mostanában, a kicsikkel és feladatból is, sok friss lesz köztük. Nagyjából korosztályokra bontottam, de persze sok kötet jó több csoportnak is.

A legkisebbeknek (0-3 év)

A klasszikus Szutyejev-féle Vidám meséket újra kiadta a Móra, így ismét kapható. (Volt, amikor hiába kerestem. Pont, miután az akkor totyogó kisfiam megszüntette belőle az első pár mesét.) Sőt, lapozóban is megjelent némelyik történet, a kevésbé finoman olvasó kicsiknek (pl. Kispipi és Kisréce, A három kiscica). (Móra 2015, 2012, 2010)

Harcos Bálinttól A csupaszín oroszlán szintén jó erős lapokból áll, és Dániel András illusztrálta! Kell többet mondanom? Ők a magyar Julia Donaldson – Axel Scheffler páros ;) Jó olvasni, jó ránézni, színeket tanulni (és komplementereket). (Pagony, 2015)

Gryllus Vilmos két tavalyi verseskötete is strapabíró és szép kiadásban jelent meg a Pagonynál. A Mókus, mókus, mit csinálsz?  és a Kutyát kérek, kiskutyát! is nagy sláger nálunk. Kedves, dallamos versek, szép rajzok. Gyakran leveszi a kétéves a polcról. (Pagony, 2015)

A Popó-totók (Popó-totó a tanyán, Popó-totó a vadonban) is hasonlóan népszerűek itthon. A versek Varró Dániel fordításában szórakoztatnak minket, és a hatéves is szívesen beszáll a kitalálósdiba. (Móra, 2016)

Szintén idei felfedezettünk a végtelenül kedves Kicsi Mimi-sorozat (kis ovisoknak is jó). Tamás Zsuzsa történetei szívet melengetőek, és segítenek a problémás helyzetekben: az első (Kicsi Mimi és a Kökény ovi) óvodakezdés, költözés előtt, a második (Kicsi Mimi nagytesó lesz) betegségnél, kistesóra felkészítésben. (Naphegy, 2015, 2016)

A Pásztohy Panka illusztrálta habkönyvekben kiszedhető korongokon találjuk a másik oldalon megnevezett figurákat. Szép, puha és kicsiknek szuper, bár valószínűleg meg fogják rágcsálni (nem árulom el, hogy néz ki a zsiráfunk). (Vadállatok, Háziállatok, Gyümölcsök, Járművek. Móra, 2016)

Gróh Ilona Ringató-sorozatában altatódalok jelentek meg idén Szunnyadj, kisbaba címmel. Ehhez ugyan még nem volt szerencsém, de jókat hallottam róla. Alig várom, hogy olvashassam, hallgathassam, dúdolhassam. (Kolibri, 2016)

Ne feledkezzünk meg a külföldi kortársakról sem: Eric Carle-tól ajánlott a teljesen egyedi megjelenésű  telhetetlen hernyócska, a Julia Donaldson – Axel Scheffler párostól bármi. Tényleg. Na jó, kisebbeknek a ‘Tölgyerdő meséi’ sorozat.

Ovisoknak (3-7)

A saját gyerekkori kedvenceimből mostanában olvastuk a Süsü, a sárkányt és a Pöttyös Pannit. A hatéves remekül szórakozott, a kétéves pedig szerette a szereplőket és a rajzokat. Mindkét könyv nagyszerű közös esti mese volt nekik.

Nagyon bevált Carl-Johan Forssén Ehrlin újabb altató könyve, a Szép álmokat, Ella! Én végül e-könyvben vettem meg, így sötétben tudom nekik olvasni. A legritkábban jutunk el a végéig, egyszerűen mindig működik. Sokkal jobban szeretem, mint a Bendegúzt. Szerencsére a kicsik is, és el is várják, hogy olvassuk. Valószínűleg szeretnek erre elaludni. (Kolibri, 2016)

kuflik

Ha valaki még nem ismeri, annak Kuflikat minden mennyiségben! Van rajzfilm is, és jövőre jön az újabb rész! Dániel András rajongás itt. (Teljesen hülye, a legjobb értelemben. Közben meg kedves, szerény és figyelmes. Ezt ne mutassátok meg neki, mert zavarba jön!)

Nem annyira friss, de még csak most találkoztam ezzel a csodával: Michelle Knudsen: Oroszlán a könyvtárban (nagyobbaknak is, felnőtteknek biztosan ;)) Egyszerűen gyönyörű! Teljesen odavagyok a történetért és az illusztrációért is. Szívet melengető, kedves, vicces. Nálunk ott lesz a fa alatt, közös, családi ajándékként. (Pongrác, 2009)

Friss jó élményeim közé tartozik Pungor Andrástól a Zozi mindig hazajön. Kedves, vicces, jópofa. Igazi, mai ovis hangon szól. Engem megnevettetett, különösen amikor arról van szó, hogy Apának otthon is dolgoznia kell: “És mit csinált egész nap a Számítógépesházban? Biztos megint tankosat játszott, ezért kell most otthon dolgoznia! Büntetésből.” (12.old.), illetve az okos és erős ovistárs véleménye a szép lányokról: “– Hülyék! – mondta Ábel, és elment, mert fel kellett építenie egy űrbázist.” (27. old.) Nem csak a főszereplő Tomi nagyon jó figura, de az összes szomszéd is: Gréti néni, aki angolul beszél, ha migrénje van, a folyton rágózó és SMS-ező Vivi, a mindig mérges Simon úr, mindenki. Nem marad ki a nehezebb téma sem: a nagypapa halálát meghatóan szépen dolgozza fel. Csupa szerethető karaktert ismertem meg, remélem, lesz még hozzájuk szerencsém! (Pagony, 2016)

Kertész Erzsi megtanítja a gyerekeket nemet mondani. Méghozzá sokféle nemet. Magukért kiálló nemet. Mert nem kell megenni a sütit, amivel tukmálnak, és nem kell elviselni, ha szekál egy ovis- vagy osztálytárs. A NEM mese hasznos azoknak is, akiknek arra kell figyelni, hogy ne tiporjanak össze másokat a nemekkel, de főleg azoknak, akiknek nehezére esik kimondani ezt a szót. Nagyobbaknak, sőt, néhány felnőttnek is érdemes lenne kipróbálni. Közben pedig volt, hogy nem tudtam folytatni a felolvasást, annyira nevettem! (Pagony, 2016)

Beszúrom még ide Baranyai (b) András Európai böngészőjét. Van benne keresd meg a valamit feladat a nagyobbaknak, és tele van utalásokkal, amelyeket leginkább a felnőttek érthetnek (pl a Monty Python rajongók). Hangosan nevetve mutogattam Férjnek, és kértem a hatévest, ne lapozzon még, nem néztem végig. (Pagony, 2014)

Nálunk évek óta töretlen népszerűségnek örvend a  Scolar kiadó Mit? Miért? Hogyan? sorozata. Idén is van egy az Ovis kívánságlistáján (A kalózok). A Kicsi pedig a mini változatból kap egyet, az Állatlexikont.

P3303019

Nagy kedvencekké váltak idén Jill Tomlinson állatmeséi, legfőképp A cica, aki haza akart menni. Én is vártam a folytatásokat, szerettem a ritmusát, a kedvességét, a humorát. Imádnivaló. (Pagony, 2013)

A hosszabb Julia Donaldson – Axel Scheffler könyvek fantasztikusak ennek a korosztálynak: A graffaló, a Boszi seprűnyélen, A legcsinosabb óriás, A majom mamája! Meg a többi. (Pagony)

Kisiskolásoknak (7-10)

Olvasást segítő sorozatok, de csak ha szívesen olvas. Akinek kínlódás, azt karácsonyra ne gyötörjük vele, inkább adjuk máskor a kezébe, hátha megjön a kedve. (Pagony)

gyerek2015

Gyakorlottaknak a Howard Matheu sorozat (Holden Rose-tól). Izgalmas, fordulatos gyerek detektívtörténetek. Közben egyáltalán nem szájbarágósan tanít is valamit olyan komoly témákról, mint a halál, a kábítószer vagy a pozitív hozzáállás. A karácsonyosban azért vannak lebuktató részek, azt csak olyannak ajánlom, aki már tudja, mi a helyzet. (Főnix könyvműhely)

Varró Zsuzsa: Áfonyka. Ez egy varázslat. Nagyon bájos és szórakoztató mese, és micsoda karakterek! (Ez a Kökönye nem rokona véletlenül bizonyos Gorcsev Ivánnak?) Tiszta élvezet volt olvasni. Izgalmas, fordulatos, de mégsem túl sok. Remekül követhető, csodásan felépített kerek egész, igényes kivitelben. Ezt kapja idén a legelvarázsoltabb unokahúgom. (Holnap, 2015)

Berg Judit Ruminijét még csak hírből ismerem, de a szerzőben még nem csalódtam, és úgy hallom, jó sorozat. A kilencéves unokahúg kapja.

Kertész Erzsi személyében újabb kedvenc szerzőt avattam az utóbbi hetekben. A Göröngyös úti iskola – Helló, felség! annyira jó volt, hogy máris lelkesen várom a következő részt. Jó lett volna anno így venni az „új gyerek az osztályban” akadályt, mint ahogy Csuda Gábor tette. Arra emlékeztetett, hogy most, felnőtt fejjel mit gondolok az általános iskolás helyzetekről, és milyen jó is lett volna ilyen éretten reagálni. Persze a gyerek az gyerek, nem tudhatja. Hacsak nem olvas Kertész Erzsit. Nagyon tetszett a felnőttek (többségének) hozzáállása őfelségéhez. Tanulni lehet tőlük is, Gábortól is. (Cerkabella, 2016)

Felsősöknek (10-14)

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net. Nagyon kedves, jól olvasható történet, rengeteg jó ötlettel, hogyan terelhetjük a gyerekeket (vagy ők magukat) okosabb kütyühasználat felé. (Anélkül, hogy didaktikus lenne vagy ítélkezne a béna szülők és a gépfüggő kölkök felett. Berci nagyit mindenkinek!) Egy idő után el is bizonytalanodtam, nem túl idilli-e, tényleg működhet-e ez a hozzáállás. Mindenesetre a tiltás meg a kiabálás biztos nem, egy próbát megér. Azt hiszem, beszerzek majd egy példányt, hogy legyen miből puskázni, ha aktuális lesz. Na és a körte jel a tableten! (Pagony, 2016)

Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót (mindenhol) (Maxim, 2016). Attól, hogy valami nagyon népszerű, még egyáltalán nem biztos, hogy rossz. Érdemes megnézni pár videót a YouTube-on (Wreck this journal), hogyan “nyírják ki”. Kreatív, gyönyörű megoldások versengenek. Jó, ha kicsit kiengedjük a kamaszt a dobozból. Azon belül megfelelni úgyis megtanítja az iskola.

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva. Olyan tizenhárom éves lánynak kerestem valamit, aki Leiner Laura összes könyvét kiolvasta már. Ez a szerző (Sz.Á.) szerint is jó lesz neki. (Tilos az Á Könyvek, 2016)


figures-1690782_1920

Az adventi készülődéshez is beszereztem két könyvet az idén. A Karácsonyi nagy Bori-könyvben sokszor vannak lebuktató részek, például a nagyitól kap karácsonyra ajándékot, együtt díszítik a fát, előkerülnek a gömbök egy dobozból. Nem tudom, olyan nagyoknak, akik már tudják, mi a helyzet a Jézuskával/angyalkával, mennyire élvezhető a többi része. Én inkább szűröm a kicsiknek. Vannak benne receptek, játékok (pl. hóember-rajzolós), magyar versek, karácsonyi dalok, kézműves feladatok, kis ismeretterjesztés és pár Bori-mese. Nagyon jól összerakott, szép, változatos, igényes könyv. A mesék Bori-füzetekben is megjelentek, azokat is érdemes előolvasni, nehogy idő előtt megtörjön a varázs!

A másik az Adventi népmesék és legendák című könyv, amelyben az állami gondozott gyerekeknek mesélt 24 történetet gyűjtötték össze. A legtöbbet csak nagyoknak ajánlom, akik már jól viselik a Grimm- és Andersen-meséket is. Vagy inkább felnőtteknek. A kevésbé sötét/fagyhalálos/harcolós mesék közül is volt, ami olyan ijesztő iniciálét kapott, hogy a kisebbeknek rémálmaik lehetnének tőle. (A jószívű királyfi című kedves mesének például miért rajzoltak zombis iniciálét?!) Azért erősen kiérezni a válogatásból a célközönséget: a szegénység, nyomorúság dominál, meg persze a biztatás, hogy ha tiszta szívvel élnek és/vagy szerencséjük van, összeakadnak valami nagylelkű jótevővel, és egyszer jobbra fordul minden. A fény legyőzi a sötétséget. Végül is ez a lényege ennek az időszaknak.


Responses

  1. […] Michelle Knudsen: Oroszlán a könyvtárban […]

    Like

  2. […] azt hiszem! A legtöbbről írtam korábbi posztokban, legutóbb karácsony előtt: itt olvashattok bővebben jó pár fenti […]

    Like

  3. […] is vele a Hófehér kelepce blogturné! Ajánlottam már ezt a sorozatot karácsonyi ajándéknak itt (gyakorlott olvasó kisiskolásoknak), és írtam a decemberben játszódó részről, amikor […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

thebookcrunch.wordpress.com/

A blog for book lovers!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

Andrew & Sarabeth

He likes movies. She likes baking. They YouTube.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

%d bloggers like this: