Posted by: blueisthenewpink | Dec 10, 2016

E-könyvet ajándékba (Könyvet a fa alá #1)

e-reader-1213214_1920

A nagy karácsonyi hajrában is fellélegezhetünk egy pillanatra: a könyvmolyoknak a világon a legkönnyebb ugyanis vásárolni, különösen, ha van online kívánságlistájuk. A tavalyi javaslatok idén is élnek, még mindig nagyon jó és vicces ötletek vannak a könyvjelzőn és a könyvtámaszon túl is az olvasás szerelmeseinek. (wink-wink, nudge-nudge)

A szezonális csomagküldési káosz miatt viszont most már érdemes személyesen vásárolni, vagy e-ajándékokat adni (már csak a kevesebb cucc az egyszerűsítés jegyében is).

Egy igazi molynak jó ajándék lehet a pro tagság a moly.hu-n. Számos előnye van, például képfeltöltési lehetőség, hirdetések elrejtése, korlátlan könyvjelzőzés, részletesebb statisztikák. (Érdemes ellenőrizni, nincs-e neki nagyon sokára lejáró pro-ja, akkor nem szól akkorát.) Ugyanitt meglesheted a kívánságlistáját, sőt, jelölheted is, hogy mit kap, így elkerülhetők a duplázások. (Ilyen funkció egyébként a Bookline-on vezetett kívánságlistán is van, ahhoz az ajándékozott ott megadott e-mail címét kell tudni.)

Az amazonnál lehetne Prime membershipet ajándékozni (mint egy nagy, elektronikus videó-, zene- és könyvtár, plusz szállítási előnyök), de valami rejtélyes okból csak Amerikában működik a dolog. Az angol oldalon a kindle unlimited tűnik olyasminek, mint egy online könyvtár, de szintén csak ott működik, és nem is ajándékozható. A német oldalon az ár euróban jelenik meg, a leírás szerint azonban csak Amerikában elérhető. Egyébként sem értem ezt az átjárhatatlanságot az amazon oldalak között. Egy kindle csak egy helyre regisztrálható, még ha a többi adatom (még a bankkártyám is!) egyezik is. Mintha vennék valahol egy könyvet, de csak a városhatáron belül olvashatnám.

Részemről a szakirodalmat, albumokat, verses köteteket és gyerekkönyveket kivéve egyre inkább az e-könyvek híve vagyok. Nem foglal helyet, és gyakrabban is van alkalmam olvasni, mint a nyomtatottakat (nem kell hozzá se fény, se cipekedni bírás). Persze vannak hátrányai: nem lehet kölcsönadni vagy később eladni, még nagyon sok könyv nem elérhető ebben a formában, és nem mindenhol működik az e-könyv ajándékozás. Ez utóbbi számomra érthetetlen, hiszen ennél egyszerűbb nem is lehetne. Van, ahol még időzíthetjük is a “kiszállítást”! (Ez is olyasmi, ami az amerikai amazonon működik, az angolon nem.)

A hagyományos könyvek forgalmazásában nagy hazai áruházak valamiért nem vették sikerrel ezt az akadályt, míg az e-könyvekre jobban koncentráló webshopok igen.

A Bookline (Libri) ajándékutalvány elvileg e-könyvre is beváltható, hiszen egyetlen kivételnek az újabb utalványt írják. Konkrét e-könyv ajándékozására nincs lehetőség, ahogy a Líránál és az Alexandránál sem.

Persze lemásolhatnám a saját példányomat, de az nem lenne túl elegáns (vagy legális). A többieknél nem tudom, hogy működik, de a Bookline-on belekerül egy oldal a vásárló nevével. Igen, így láthatná az illető, hogy kitől kapta, és ha magamnak nem töltöm le, tulajdonképpen etikai szempontból is rendben van, mégsem szép gesztus. Nem a saját könyvtáramat szeretném megosztani, hanem igazi ajándékot adni. Létrehozhatnék egy új fiókot az ajándékozott nevére, így az kerülne a könyvbe, de még mindig problémás lenne az átadás. Vagy azt mondom: boldog karácsonyt, lépj be, ezek az adataid?

Nézzük inkább azokat a webshopokat, ahol tudunk e-könyvet ajándékba vásárolni:

Az eKönyvnél e-mailt kell írni az utalványért, amelyet akár konkrét könyv(ek)re is kiállítanak. A tetszőleges összegű utalványt nem kell egyszerre levásárolni, a fennmaradó pénz csak az érvényességi idő lejárta után vész el.

DiBooknál a kosárba rakott e-könyvnél jelezhetem, ha másnak szánom (azonnali “szállítással”) vagy nyomtatható ajándékutalványt kérek róla. Természetesen itt is működik a valamilyen összegről kiállított utalvány is. A beváltáshoz regisztrálni kell (vagy bejelentkezni).

Multimédiapláza oldalán is küldhetünk e-könyvet, az ajándékozottnak pedig nem kell regisztrálnia a letöltéshez. Időzíteni viszont nem lehet. 3.000, 6.000 vagy 10.000 forintos kártyát is adhatunk, ahhoz automatikus regisztrációt készítenek, ha a címzettnek még nincs.

Bookandwalknál is pár kattintással ajándékozhatunk e-könyvet, az érkezés időpontja választható. Vásárolhatunk ezen kívül 90 napig érvényes virtuális ajándékkártyát is, 5.000, 9.000 vagy 13.000 forintért.

Ha nem egy (vagy több) konkrét e-könyvet választunk, hanem bianco utalványt adnánk, mindenképp ellenőrizzük előbb az adott webshop kínálatát, találhat-e az illető neki tetsző ajándékot. A nyomtatott utalvány és az időzített kézbesítés is jó ötlet, ha nem aznap vásárolunk. Akár igazi last minute ajándék is lehet! Egy következő posztban is utolsó pillanatos ötleteket mutatok majd: élményeket. (Nem mintha egy könyv nem lenne élmény is.)


Responses

  1. […] a korábban beígért szuper last minute ajándékötlet, amely egyébként remekül passzol az egyszerűsítésbe is. […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

thebookcrunch.wordpress.com/

A blog for book lovers!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

Andrew & Sarabeth

He likes movies. She likes baking. They YouTube.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

%d bloggers like this: