Posted by: bluelion | November 9, 2016

A Sötétség Országa / The Land of Darkness

Rossz előérzet

Tegnap olyan könyveket ajánlott nekem valaki, amelyekben kőkemény diktatúrákban élt, és/vagy onnan megszökött a főhős. Nem fikció. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nagyon rossz helyzetben kellett túlélniük.

Este a Süsü, a sárkányt olvastuk. A csatajelenetet. Miközben az Ovisom hozzám bújva izgult, ismét rossz érzésem támadt. Mit tanítok most én neki? Mire készítem fel? Utáltam háborút olvasni, de igyekeztem elnyomni azt a motoszkáló, kényelmetlen gondolatot.

Éjjel aztán nem tudtam elaludni. Eleinte még minden jónak tűnt. Olyat is hallottam, hogy ez nem lesz valami izgalmas. Elolvastam a mai mesét (novemberben minden nap olvasok egy részt Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek című könyvéből). Nem viccelek, ez volt: A Sötétség Országa. Gondoltam is, majd írom, hogy de jó, hogy ez nem találó a mai napra. De. Tovább is van. Ez egy magyar mese. A főhős (János) vállalkozik rá, hogy véget vet a hét éve tartó sötétségnek. (Még csak most kezdődik!) “Mert már petróleum se volt, elfogyhatott már az is, mikor hét álló esztendőn át égették!” Nem én találom ki, ez van benne. De van durvább. Le kell győznie három sárkányt. A harmadikkal nem bír, de az sem vele. A sárkány javaslatára átváltoztak piros és kék lánggá (tényleg nem én találom ki). Végül a holló (valaki szóljon Edgar Allan Poe-nak, adja kölcsön) segítségével a kék láng legyőzi a pirosat. (Na de hét év?) Ám itt még nincs vége. A hős nem gondolja, hogy jön a boldogan él, míg meg nem hal, sőt! A kalauz szerint rendszerben gondolkozik. Tudja, hogy még le kell győznie a három sárkányfeleséget, és a sárkányok anyját is! Ezt annyira szépen lehet erre (is) alkalmazni. Mert a sárkányok nem a semmiből jönnek! A háttért/forrást is le kell győzni!

Nagyon szórakoztató volt amúgy, amíg nem láttam ilyen aktuálisnak. Tetszett a stílusa, és külön odavoltam érte, hogy nem kellett neki a királylány keze meg a fele királyság: “Ráér még házasodni, azt mondta János. A fele királyság se kell neki, mert nem akar idegenben letelepedni.” Én se akarok. De muszáj lesz.


Foreboding

Yesterday, someone suggested some books about people living in / escaping from ruthless dictatorship. Non-fiction. You could say they had to survive a really bad situation.

For a bedtime story, we continued reading Süsü, the dragon (he is a nice one). It was a battle. With my preschooler snuggling by my side, rooting for the good guys, I had a bad feeling. What am I teaching him right now? What am I preparing him for? I hated reading about war but tried to suppress that uneasy feeling.

Then, I couldn’t fall asleep at night. First, everything seemed all right and I was told it is not really that exciting. I read today’s tale (I’m reading a collection of tales with explanations, one per day throughout November). The one for today was called The Land of Darkness. I’m not kidding. I thought I would write how it is thankfully not appropriate on this day. Well, it is. But there’s more. It is a Hungarian tale. The protagonist (called János) embarks on a mission to end seven years of darkness. (And it’s only beginning!) The tale says they were out of petroleum even, as they had been burning it for seven years. I’m not making this up. But there’s still more. The hero has to kill three dragons. The third proves to be a tough one, neither can triumph. So the dragon suggests they should become two flames, a blue one and a red one (again, I’m not making this up). In the end, the blue flame overcomes the red one, with the help of a raven (Someone call Edgar Allan Poe, immediately!). (But seven years? Seven?) And it is still not over, our hero doesn’t falsely believe that it is his well-deserved “happily ever after” coming. As the explanation tells the reader, he considers the whole system in all complexity. He thinks there must be three dragon widows and a dragon mother left. Indeed, there are. It is so neatly applicable for today, too. For dragons don’t just appear from nowhere. You have to defeat the background / the source, too!

It was a very entertaining read until I woke up this morning. I liked the style and I loved how the hero did not accept either the princess or half the kingdom as a reward. He said it wasn’t time for him to marry and he didn’t want to settle in a different country. Neither do I. But it seems, I will have to.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: