Posted by: bluelion | September 11, 2016

Olvassunk… még olvasni tanítót

olvasunk

A Pagony nagyon jó, és amennyire tudom, hiánypótló kezdeményezéssel állt elő: olvasni tanító sorozatot indított, “Most én olvasok!” címen. Egy-egy szerző négy könyvet ír, egyre nehezebb olvasási szinten. Berg Judit és Finy Petra után Gévai Csilla első könyve is megjelent ebben a sorozatban: az Amíg olvasunk (2016). Mi van benne? Egyszerű mondatok, követhető történet, és szuper ötletek, ha valaki nehezen boldogulna az olvasással. Nagyon bírom a lázadó Bali bácsit, a legjobb arc! Csak a „könnyű és finom” fordulattól lettem rosszul. És hogy Panni azért kap jutalomkönyvet, „mert egész évben jó és aranyos” volt. (Remélem, Doma nem azért, mert ő meg erős és okos.) Ez nálam már nagy teljesítmény!

A lényeg, hogy a legnagyobb teszten átment: a hatéves egyedül elolvasta az első fejezetet, és rettenetesen büszke volt magára! (Hát még én rá!) Alig várja, hogy kiolvassa az első könyvét. Így aztán hiába nem a szívem csücske az írónő, ezt a könyvet nagyon szeretem. (És rendben is van, tényleg.)

Finy Petrának Az ovi-ügy, de legfőképpen A tesó-ügy után még mindig nem tudtam új esélyt adni, úgyhogy Milu történeteivel nem ismerkedtünk meg.

Berg Judit viszont olyan nagy kedvencünk, hogy külön poszt is vár rá. Az ő olvasni tanító szereplői a tökmagok. A negyedik szintű könyv még a polcon várakozik, a többit én olvastam fel az Ovisnak, akkor még csak egy-egy szót betűzött ki belőle. Elég izgalmas történetek, el tudom képzelni, hogy ösztönzik a gyereket az önálló olvasásra, ha nem tudja kivárni, míg valaki felolvassa neki. Semmiképpen sem esti mesének valók!

tokmagok-copy

A Tökmagok a tűzhányón (Pagony, 2014) alatt az Ovis szorította a kezem, úgy izgult. Utána nehezen aludt el, pedig fáradt volt. Pár perc után felébredt, és mondta, hogy olyanokat álmodik, amik a könyvben voltak. Ebben a részben már vannak érdekes szavak, mint “botanikus” (hello, Mark Watney) vagy “vulkanológus” (persze egy “sugárbiológiai intézet” után…). Egészen a szívünkbe zártuk a Tökmagokat, vártuk a következőt. A Tökmagok a korallzátonyon (Pagony, 2015) sem okozott csalódást. Érezhető, hogy ez már gyakorlottabb olvasóknak való, egészen sok szöveg van benne: bonyolultabb szavak és mondatok. Az Ovis a szereplők nevét olvasta el az elején, valamint a fejezetcímeket. A “hajóroncsot” kiolvasta, de nem értette: bővül a szókincse. A sztori olyan félelmetes volt, hogy még én is izgultam, ettől aztán a Kicsi teljesen kiakadt. Szóval olvasás gyakorlására való, nappalra. A negyedik rész a Tökmagok a piramisban (Pagony, 2015) című. Odáig még nem jutottunk el, de megvettem azt is, ha később is gyakorolna.

Minden kezdő olvasónak szívből ajánlom a sorozatot. Az első szint sikerélményei (“Elolvastam egyedül egy fejezetet!”, “Kiolvastam egyedül egy könyvet!”) sokat segíthetnek, hogy ne legyenek agyba-főbe alliteráló felnőttek szívesen foglalkozzanak a betűkkel. (Ráadásul hétfőig 30%-os akcióban vannak a Pagonynál!)

 

Advertisements

Responses

  1. […] Olvasást segítő sorozatok, de csak ha szívesen olvas. Akinek kínlódás, azt karácsonyra ne gyötörjük vele, inkább adjuk máskor a kezébe, hátha megjön a kedve. (Pagony) […]

    Like

  2. […] Pagony olvasni tanító sorozatából is Berg Judité a kedvencem: a Tökmagokról már írtam korábban is. Eleinte csak a főszereplők nevét olvasta el önállóan az akkor még ötéves […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: