Posted by: bluelion | September 6, 2016

Olvassunk… francia Rejtőt

Nyugi, utána letöröltem :)

Romain Puértolas: A fakír, aki egy IKEA-szekrényben ragadt (Libri, 2014)

A svéd után nekem a francia Rejtő sem jött be. Hiába, belőle csak egy volt. Lehetett volna jó is, sokszor tényleg vicces volt. Aztán bekúszott egy teljesen másfajta mélység. Nem a romantikus nyomor, hanem a húsba vágó, az ököllel arcon ütő, a valóságos, gyomorforgató borzalom. Ahogy a szexuálisan kihasznált áldozat sajnálja a nála szerencsétlenebbeket. Olyan, mintha egyszerre szeretne túl sok minden lenni. [spoiler veszély!]

Persze értem, hogy így el lehet olvastatni, vicces kerettörténetben, az illegális bevándorlók gyötrelmeit. “Merthogy Otchorikham egyedüli bűne az volt, hogy a Földközi-tenger rossz oldalára született […]” (89. old.).

Viszont sokszor túlmagyarázta, ahogy Férj fogalmazott: nem bízott az olvasóban. Az nagyon fárasztó volt: “Az első szó, ami a Franciaországba érkező indiai férfi, Hathadrab Béhrez Nehmár ajkát elhagyta, egy svéd szó volt. Azért ez nem semmi! Ikea.” Éééérted! – bökdös oldalba a könyökével.

A vicces ezért sem mindig volt vicces, a borzalom viszont minden alkalommal, nagyon is borzalmas. A könyv a könyvben résszel először nem tudtam mit kezdeni. A csattanója ütött, de ahogy a menedzserek is mondták, valahonnan már ismerős volt. Nem örültem, hogy szimpatizálni kezdek egy terroristával, emlékeztetni kellett magam, hogy miért is ül a börtönben. Tetszett viszont, hogy a könyv a könyvben szerzőjét nem tántorította el az első kudarc az írástól.

Szimpatikus volt az alapsztori a jó útra térő csalóval, bár a visszaemlékezései nem kicsit vágtak pofon (egy székkel). Az illegális bevándorlók próbálkozásait át lehetett érezni, de nem vagyok benne biztos, hogy azok is így lennének ezzel, akik egyébként nem nyitottak arra, hogy megértsék őket. A helyzetük megismerésére szerintem jobb Virginia MacGregortól a Milo szerint a világ, igaz, ott szíriai menekülttel találkozunk, nem afrikai bevándorlókkal. Ugyanakkor Puértolas elég kemény sztereotípiákat épít a cigány közösségről, sőt, az indiaiakról is.

A nevek. Hát, khm. Először nem értettem, miért kell ez a hogy ejtsd téma, de végül is vicces volt, ahogy mindenki másképp értette, illetve jó volt, hogy az elején még segített (bár akkor túlzásnak éreztem), de aztán elengedte a kezünket, és kivételesen bízott az olvasóban, hogy rájön, hol a poén. (Vagy ezt a fordító javította? Mindenképp elismerést érdemel, jól sikerültek a beszélő nevek, és az egész könyvből sem emlékszem hibára.) Viszont a Sophie Morceaux-zás mire volt jó? Konkrét filmcímekkel, ha valaki mégsem fogná fel, kiről van szó.

Lehetett volna az egész egy szórakoztató, izgalmas kalandregény. Lehetett volna közben szinte észrevétlenül elgondolkodtató, társadalmat kritizáló. Helyette néha vicces volt, aztán nagyon súlyos. Sokszor erőltetett, bosszantó, értetlenséget szülő. A fülszöveg volt talán a legjobb része. Ebben a műfajban errefelé ennél sokkal jobbhoz vagyunk szokva.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: