Posted by: bluelion | September 1, 2016

Szótárrobbanás

szotar

Reggelente felkel, a szemembe néz, és ellentmondást nem tűrően közli, hogy “‘amm”. Vagyis éhes. A konyhában a hűtőhöz trappol, megfogja a fogantyút, majd kijelenti, hogy “ja” vagy “jaj” (=sajt), “jonka” (=sonka), vagy “jokó” (=joghurt). Kér még “te”-t (tejet) is, illetve hogy valamit rakjunk már arra a kenyérre/kalácsra: “kenn” (ken/j).

Szaporodnak a mondatok is, az eddigi “otti” (ott is), “ettis” (ezt is) után a mindennapi szóhasználat része lett a “nemke” (nem kell) és alvás előtt azt mondja, “jóéj”. Már mindenkivel használja az ist: “Anya is”, “Baba is”, “én is”, “te is”. Ha nagyon nyomatékosítani akar, csak annyit mond: “iiiiis!”. Ez általában azt jelenti, hogy ő is szeretne valamit (egyedül csinálni valamit, látni a könyvet, kapni a túró rudiból).

Közeledik a második szülinapja, és úgy tűnik, elérkeztünk a szótárrobbanás szakaszába. Most naponta legalább öt új, önállóan, helyesen használt szóval örvendeztet meg minket magától, és mindent elismétel. Már nem győzzük írni.

Másfél-két hete kezdődött, amikor egyszer csak elkezdte mondogatni a saját nevét. Ezt annyira édesen, büszkén, de egy kicsit zavarban mosolyogva teszi, hogy mindenkit azonnal levesz a lábáról, akit megtisztel azzal, hogy előadja a tudományát.

Most kedden aztán tökélyre fejlesztette a tesója nevének kimondását is (eddig csak elvétve mondta, sosem ismételte, de most boldogan szólongatta), valamint örömmel konstatálta, hogy “jees” (leves), “cuki” (ezt valami gyönyörűen, és hangos kacagással kísérve), “kaap” (kalap), “attó” (ajtó).

Szerdán egyszer csak azt vettem észre, hogy fogja a kerítést, és kiabál: “bácsi, bácsi!” Szólongatta a szomszédot, szokásos kerítésen keresztül folytatott traccspartira (sajnos épp vendége volt). Este aztán kézen fogott (a Kicsi, nem a szomszéd), és közölte, hogy “éta” (séta), ahogy szokta. Odavezetett az asztalhoz, majd kijelentette, hogy “(v)acsi”. És még “(s)ütit” is kunyizott a végén. Lehet egy vadiúj süti mondásnak ellenállni? Az alvásnál megnevezte a tesója alvókáját: “Buddy”, aztán elköszönt tőle: “szia, pápá” (ez nem új, de imádom). Már a délutáni alvás előtt is megjegyezte, miszerint “jóéj”, azután becsukta a szemét.

Alakulnak a birtokviszonyok is: az “Anyáé”, “Babáé” már teljesen tisztán megy, és fűzi a hosszabb mondatokat: “Aaszi, Anya is” (anya is alszik).

A mai (csütörtöki) nagy felfedezettje a “bagó” (bagoly az, nyugi), a “ká” (kád), és a “pappa” (szappan). A könyvet átlapozva, majd becsukva kijelentette, hogy “vége” (eddig g nélkül mondta). Az asztalon pedig kopog, és a gyengébbek kedvéért mondja hozzá, hogy “koppkoppkopp”.

A régi repertoárral együtt lassan be sem áll a szája egész nap (mint a tesójának), egyfolytában kommunikál. Nagyon nő, ilyeneket mond még, hogy “szé” (szép), “tetszi” (tetszik), és bökdös a ruhákra/cipőkre a telefonon/gépen/katalógusban. Már nyár közepén remekül tudta közölni, melyik boltba kell bemenni körülnézni, be is irányította Apát az összes táskaboltba a nyaralóhely sétálóutcáján. Eddig sem volt az a szemlélődő típus, de most nagyon élvezi, hogy egyre jobban meg tudja értetni magát. Az egyik leggyakrabban használt szava egyébként a “légyszi” (és ha ő ad oda valamit, sosem mulasztja el mondani, hogy “tessé”).

 

Advertisements

Responses

  1. Cukoor :)

    Liked by 1 person


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: