Posted by: blueisthenewpink | Aug 21, 2016

Olvassunk… a családfáról

borka

Gurmai Beáta: Borka könyve (Central Médiacsoport, 2015)

Nem mese, inkább ismeretterjesztő, kedves rajzokkal, szép színvilággal. Borka magyaráz nekünk a családfáról, a nevekről, bemutatkozásról, hogy ki kinek a kicsodája, és miért fontosak a családi kincsek és történetek. A könyvhöz kapcsolódik egy weboldal, nagy tervekkel, mérsékelt sikerű megvalósítással.

Tényleg bonyolult, és kissé követhetetlen a rokonság, és ezen a rajzok helyenként inkább csak bonyolítottak. Persze behelyettesítettem a sajátjainkat, de ahol nincsenek, az nagyon rosszul esik a hiány megélése miatt is, és mert nem szívesen mondok olyat az Ovisnak, hogy “neked nincs”.

A kérdések többnyire helyesek, de újra előjön a “hogy szólítod a nagymamáidat” (37.old.), és azt is tudni szeretné, hogy “[m]ilyen lesz a menyasszonyi ruhád” (29.old.). Hát csak lányok olvashatják? (Abba nem megyek bele, hogy miért kellene ezt tervezgetni, és ha nem is akar férjhez menni, stb. A kislányok azért valószínűleg így álmodoznak, ráérnek majd nagyobb korukban másként gondolni. Vagy nem. Nekem egyébként nem rémlik, hogy az esküvői ruhámról ábrándoztam volna. Családról igen.) A sztereotípiákat erősítendő már korábban bemutatta a szüleit, a “nagy és erős” férfit, és a “kicsi és illatos” (de nem gyenge, és már majdnem diplomás) nőt (20-21.old.). Itt bedob egy fél mondattal olyat is, hogy anyának születéskor meghalt az ikertestvére. Csak pislogtam, és örültem, hogy nem várok ikreket, mert még én is ideges lettem volna tőle, de hogy az Ovis pánikolt volna, az biztos.

A legjobb gondolatot a végén találtam, miszerint a (szülők) veszekedés(e) nem világvége, és minden megjavítható. Ha nem írták volna le azt a mondatot kétszer is, akkor is nagyon tetszett volna (talán még jobban):

“Szerencsére nem csak tárgyakat lehet megjavítani, hanem másmilyen dolgokat is, embereket, elromlott kedvet, rosszul indult reggelt és tönkrement délutánt” (44. old.)

Ebből a témából készült el az első rajzfilm epizód is, Veszekedő szülők címmel, (kissé zavaró) angol feliratozással. Itt megtekinthető. Először csak néztünk elkerekedett szemekkel, hogy mi lesz itt, mert elég durva a Becsengettünk produkció intrója a mese előtt. A rajzfilm alatt nagyon furcsa a hang, és nekem nem tetszett a “morog a papa, úgyhogy kap kakaót meg az ölébe is ül a mama” ötlet. Mindenesetre nagyon vicces, hogy mindenhol széthagyják az apukák a cuccaikat, az anyukák meg ezen zsörtölődnek. Kivéve, ahol a kandalló előtt olvasgatnak. A sport feliratú újságot, ahol a cím nem a címlapon van, ennek megfelelően nem is fordítva. A rajzfilmben olvasott mesekönyv hátsó borítóján összevissza betűk vannak (ha már látszik, miért nem rendes szöveg?), és az anyuka nem olvas fel belőle, nem mozog a szája, csak együtt nézegetik. A versikéből a “duncifuncit” egész másnak értettem (nem jó a hang), el is kerekedett a szemem. A könyvben, a 45. oldalon aztán megtaláltam.

A weboldal további részei engem nem kötöttek le. Lehet olvasni népviseletekről, de leginkább szöveg, térkép és youtube-videók vannak. A gyerekeknek öltöztetős játék van népviseletből, mindenféle támpont vagy jól/rosszul sikerült jelzés nélkül. Az ígért blogok nem működnek (vagy nem jó a rájuk mutató hivatkozás). A YouTube bónusz Gurmai Beáta családi videója, amelyet a rajzfilm után felkínál a rendszer. Ahogy látom, több megtekintésnél jár! :)

A könyv helyes volt, a rajzfilm és a weboldal nem tetszett.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

%d bloggers like this: