Posted by: bluelion | August 7, 2016

Olvassunk… Szofit és Zsombit

szofi_zsombi

A 12 napos blogger kihívás után ezennel visszatérünk a rendes kerékvágásba (legalábbis igyekszem): vasárnap gyerekkönyv, kedden felnőtt könyv (ha van), csütörtökön egyéb. (Hú, még a hangomat se találom a sok személyes poszt után! Na, szóval.)

Három “rosszalkodós” könyv. Csapody Kingánál Zsombi rágja a szánkba (fúj) nagyon alaposan, hogy is kéne jól viselkedni. Harcos Bálint állandóan rosszalkodó Szofijával pedig először találkoztam, rögtön a legújabbal kezdtem:

[spoiler-veszély!]

Harcos Bálint: Szofi bújócskázik (Pagony, 2016)

Lehet, hogy ismernünk kellett volna Szofit az előző könyvekből, így egyáltalán nem tetszett. Valóságos helyen (erdőben) és szereplőkkel (állatokkal) nagyon buta ötleteket ad a 2-5 éves korosztálynak. Szofi a Mamára nem hallgatva elszalad, tóba ugrik, rókalyukba bújik (én ezen nem nevetnék Mama helyében), a vadmalacokkal játszik (felbőszült anyavaddisznóval sem szívesen találkoznék), a csúcs pedig, amikor az anyukájával együtt kiugranak a kilátóból, és egy szál piknikplédbe kapaszkodva leereszkednek. Az Ovisnak tetszett, az illusztráció alapján ő kérte, hogy ezt olvassuk. „Csak kár, hogy buta volt” – állapította meg lemondóan. Azt is mondta, nem tudta, hogy ezek rossz ötletek, amíg erre fel nem hívtam a figyelmét. Erről kivételesen Apának is van véleménye: neki az nem tetszett, hogy kevés a szöveg egy-egy oldalpáron, és nagyon gyorsan kellett lapozni.

Harcos Bálint: Szofi varázsol (Pagony, 2015)

Ez sokkal jobban tetszett, mint a bújócskázós (bár túl fáradt voltam ahhoz, hogy ne bosszantson a szándékos rosszalkodás). Az Ovis kacagott, és hosszasan hülyeségeket beszélt, pl. hogy csiriHÁZ. Jópofa volt, hogy minden varázslatnál kereshettük, ezúttal mivé változott a nyuszi. Ez az illusztráció viszont nem az én világom, a cirkusz meg pláne nem. Többen kiszúrták (és nehezményezték) a sziámi ikreket és a szakállas nőt a rajzokon. Az Ovis nem vette őket észre (tényleg túl gyorsan kell lapozni), de sokáig varázsolt. Azóta mondjuk nem emlegeti Szofit egyáltalán, én nem bánom. Harcos Bálinttól inkább maradok A Tigris és a Motyónál.

A nem szófogadós-rosszalkodós után jöjjön a másik véglet, a szájbarágósan didaktikus jó kisfiú:

Csapody Kinga: Jó gyerek lettem! (Manó Könyvek, 2015)

Minden oldalon kapunk egy példát, hogy kéne rendesen viselkedni, és mivel jár, ha nem teszi. Nem is mindig Zsombi az, aki rosszalkodott valamit, mielőtt megtanulta volna a tutit. Biztos túlzás lett volna, ha egy gyerek annyi mindent elkövet. Nem mese ez, inkább szabálygyűjtemény, de az meg minek? A szülőket sem kéne oldalba bökdösnie a szerzőnek, hogy figyelj, így kéne csinálni. Még akkor sem, ha az ötletek jók (de nem újak). A rajzok szépek (Pásztohy Panka!), és az Ovisnak tetszett az egész, nem zavarta, hogy nagyon didaktikus.

Különösebb története persze a Tesó lettem! címűnek se volt (azon túl, hogy anya terhes, baba születik, aztán megnő), de az jobban tetszett (a tenyér- és talplenyomatok miatt pedig családi kincs lett). Legalább nem adott rossz ötleteket, mint Finy Petrától a A tesó-ügy (inkább bele sem kezdek, dühöngés lenne belőle).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: