Posted by: bluelion | July 30, 2016

Day 9: ‘Tis not the season but… / 9. nap: Kicsit még odébb van a karácsony, de…

Day 9 / 9. nap

Teach us how to do something / Taníts meg minket, hogyan kell csinálni valamit

‘Tis not the season but here’s how to make good-looking nut rolls:

The recipe is from Limara’s site (home of the best bread and baking recipes, this one is originally from Andi1976). The secret is that you have to put the exact same amount (in weight) of filling into the dough as the dough itself. That is, a ball of dough weighing 280 grams has to be rolled out into a rectangle, and you have to spread 280 grams of filling on it. Also, you have to start in time. To have your nut rolls ready for 24th December, you have to start no later than the morning of the 23rd (you can make the filling even one more day before that).

Ugyan még kicsit odébb van a karácsony, de íme, itt a szép diós bejgli titka:

A szuper recept természetesen Limara oldaláról van (ő pedig Andi1976-nál olvasta). A titok igazából abban rejlik, hogy pontosan ugyanannyi grammnak kell lennie a tölteléknek, mint a tésztának. Egy 280 grammos tésztagolyót tehát téglalapra nyújtás után 280 gramm diós töltelékkel kell megkenni. Na és időben el kell kezdeni: legkésőbb december 23-án reggel érdemes nekilátni, ha 24-ére szeretnénk, hogy kész legyen. (A tölteléket akár még egy nappal korábban el lehet készíteni.)

Form six balls from your dough. Don’t sprinkle flour on the board or on the dough when rolling it out. / A tésztát hat gombócra osztjuk. Nem lisztezzük a deszkát és a tésztát sem a nyújtáshoz.

Roll it into a rectangle, then measure the same weight from the nut filling and spread evenly / Téglalapra nyújtjuk, aztán kimérünk ugyanannyi tölteléket, és elkenjük rajta

Fold it in a bit from three sides, then start to roll from the fourth / Három oldalról ráhajtjuk a tésztát, majd a negyediktől kezdve feltekerjük

So it looks like this / Valahogy így fog kinézni

Glaze them with egg yolks, let them dry, then glaze them with egg whites / Lekenjük tojássárgájával, hagyjuk megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével

 

Then you put it in the pantry overnight. It has to be cold but not in the fridge.

Aztán betesszük a kamrába éjszakára. Hideg helyen kell lennie, de nem hűtőben.

The next morning, pierce them so that the hole goes right to the bottom (for the steam to exit somewhere) / Másnap reggel (pl. hurkapálcával) megszurkáljuk, egészen az aljáig (hogy ki tudjon jönni a gőz)

Bake it in the middle of the preheated oven, at 180 °C, convection mode, for 25-30 minutes / A 180 fokra előmelegített sütő közepén, légkeverésen, 25-30 percig sütjük

So, who’s baking this Christmas? :)

Na, ki süti meg idén karácsonyra? :)


Magyarul Limara oldalán megtaláljátok a teljes receptet.

Previously:

For the dough you need 900 g flour, 250 g butter, 125 g lard, 100 g powdered sugar, 25 g fresh yeast (or one packet/ 7 g dried), 2 egg yolks, 10 g salt, 1 dl cold cream, 2-2,5 dl cold water and one extra egg for the glaze.

Mix the flour, salt, powdered sugar and yeast well (you don’t have to let the yeast rise). Rub butter and lard into the flour, then add the cream, the egg yolks, and finally water (as needed). Knead the dough, then let it rest a bit. This amount makes six balls of dough, around 270-290 grams each. Proceed as shown on the photos.

For the filling: 700 g ground walnut (or poppy seeds for poppy seed rolls), 500 g caster sugar, 150 g bread crumbs, 5 dl water, raisins, ground cinnamon, (loads of) lemon zest, a hint of ground toasted cloves.

Bring the water with the sugar to a boil, then pour it on the other ingredients, mixed beforehand. Stir and let it cool well. It may be prepared the day before the dough.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2017

Give a book on Valentine's Day

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: