Posted by: bluelion | July 14, 2016

Olvassunk… aztán pislogjunk, hogy mi van?

20160721_152218

Kiss Ottó: Szusi apó álmot lát (Móra, 2014)

Azt hiszem, ezt a könyvet Baranyi (b) András rajzai adják el mentik meg. Volt viszont, ahol a sötét háttéren fekete betűket kellett olvasni, azokat alig láttam. A szöveg annyira nem gyereknek való, hogy meg is kérdeztem az Ovist, érti-e, mit olvasok. Egy idő után már én se értettem. Némelyik “bölcsesség” még tetszett is volna, ha nem lenne csak úgy bedobva, hogy ilyen okosakat olvasott vagy olyan bölcseket gondolt a totál téveszmés erdei remete.

[vigyázat: spoiler-veszély]

Az Ovis boldogan fedezte fel Mátyás királyt az ezresen, megállapította, hogy azok nem gyerekek, hanem bűnözők, és körülbelül ennyi. Az első könyvtári könyv, amire azt mondta, ezt máris visszavihetjük, nem kell többször olvasni.

Olyan kifejezésekkel, mint “előidézhető”, “gondolatmenet”, “elismervény”, “emberi létezés megismételhetetlensége” nem is egészen világos, milyen idős gyerekeknek (?) szánták a könyvet.

A “bölcs” Szusi apó erdei remeteként él, mígnem egy napon a hangok azt mondják neki, irány a főváros. Azt tudja, hogy a vonatra jegyet kell váltani, de azt nem, hogy a metróra is. Vagy a villamosra. Szeretne elektronikus könyvet vagy legalább okostelefont, hogy a rengeteg könyve miatt ne vágjanak ki annyi fát. Ehem. Gondolom, majd bedugja az erdei remetekunyhó konnektorába tölteni, és vásárol e-könyveket az erdei wifin a remete-bankkártyájával. De jaj, csak egy tízezres volt nála, és már abból is alig van (így aztán most nem vesz se e-könyv olvasót, se okostelefont).

Ötven forintot ad a koldusnak. Még jó, hogy olyan csöves volt, aki nem vágta hozzá. Itt, az adni jó dolog – meg állatokat etetni – olyan, mint a szerelem, ami megadatott nekünk a földön túli létből – mi az igazság – mi a hatalom gondolatmenetet már én sem tudtam követni. Hogy jött ez ide, és mit akart vele? Csak úgy elfilozofálgat magában? De ez mitől mese?

Azt képzeli, hogy ő Mátyás király, el is indul az M mint Mátyás betű, azaz a metró felé. Merthogy az egy jel. Ezen a ponton már nagyon gondolkoztam, hogy magyarázzam meg az Ovisnak, hogy a bácsi totál téveszmés. Nem bölcs, inkább beteg, és segíteni kellene neki.

A mélyen ülő szemű ellenőrről azt gondolja, sokat olvas. De miért? Ráadásul úgy, hogy “ez”? Nem ő? Aztán “úgynevezett úriember” lesz belőle? Pedig elvileg teljesen jóhiszeműen fizeti ki a büntetést. Olyan nagyszerű életbölcsességeket árul el nekünk, mint például hogy “[a]hol hasonlóság van, ott különbség is”, “[h]a előre eldöntöm [, hogy mit fogok tenni], a többi lehetőség azonnal elvész”, “a legegyszerűbb dolgok egyben a legnagyszerűbb dolgok is”. Szusi apóban egy Oravecz Nóra veszett el. Aztán következett a “‘Nyájösztön’ – gondolta Szusi apó. Mert ilyeneket is tudott ő a könyvekből.”. Hű. Ez aztán a bölcsesség. Ráadásul ismét csak ennyi, bedobja, megy tovább. Ennek így mi értelme van? – gondoltam sokadszorra, mert ilyeneket még nem tudtam meg a könyvekből, pedig nekem is sok van, és olvasom is őket.

És a vége? Kirabolják. Aztán csönd. Végül a hang is megsajnálja, és hazaküldi. Még jó, hogy retúrjegyet vett. Mert ilyen bölcs, előrelátó. Ééééérted.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: