Posted by: bluelion | July 3, 2016

Olvassunk… lapozókat

Nálunk főleg a Pagony és a Móra képviselteti magát lapozókkal, alapvetően mindkettő magas színvonalon, bár becsúszott egy-egy nem annyira sikerült darab – szerintem. Biztos vagyok azonban benne, hogy ezek is népszerűek lesznek.

Minden itt felsorolt lapozó állatos és/vagy verses (ha Babócát katicabogárnak vesszük). Valószínűleg nem csak a mi Kicsink nagy állatrajongó tehát, és persze minden totyogó szereti a verseket/mondókákat.

A Móra nagyon hasít az állatos lapozók terén, és a közép- és kelet-európai klasszikusokat is hozza. A Pagony az angol és amerikai kortárs és klasszikusok legjavát vonultatja fel, na meg Boribont. És Bartos Erikát… Khm, tévedni emberi dolog. (Kiadói szempontból mondjuk nem is tévedés, hiszen jól fogynak a könyvei.)

A Móra kivehető korongos állatos lapozója (Vadállatok), Pásztohy Panka kedves, szép rajzaival jelenleg az abszolút favorit, bár még nem tudja a másfél éves Kicsi egyedül kipiszkálni (lehet, nem is próbálja igazán). Nagyon szereti végignézni, kiszedetni, széthordani a lakásban, megrágcsálni, és időnként visszapakolgatni, mindegyiket a helyére. Létezik belőle Gyümölcsök, Háziállatok és Járművek című változat is. Azt hiszem, az első kettőt beszerezzük. A járgányok nem igazán érdeklik (leszámítva a kukásautót).

A másik egyszerű állatosunk (kép + állat neve) az Alexandrától van, kissé már szintén megviselt. Lelkesen mutogatta végig rajta néhány hete (hónapja?) az állatokat, és nézett rám kérdőn mindegyiknél, amíg el nem árultam, mi az. És milyen hangot ad, vagy hogy tudjuk mutatni. Azóta persze már minden alap állatot ismer, és mondja is, majd rém elégedett fejet vág. A Móra érdeme a legújabb kedvencünk is:

#89 Karen Wall: Popó-totó a tanyán (Móra, 2016)

Nagyon cuki állatos lapozó Varró Dani fordította versikékkel, fenék alapján kitalálandó, szépen rajzolt állatokkal, öt szinonimával a hátsóra. Mi kellhet még? Talán csak a másik kötete, a vadállatos!

#83 Tigris reggelije (Móra, 2006)

Erre mondom, hogy becsúszott a repertoárba egy kevéssé sikerült is. Pedig Micimackó. A rajzok az eredetiek, azzal nincs is baj. A rövidített szövegből viszont pont a humor maradt ki. Strapabíró lapozó, Tigris-rajongó másfél évesnek jó, de inkább csak nézegetjük.

A Kispipi és Kisréce a Szutyejev-féle Vidám mesék egyik darabja, nyúzható lapozóban. Jó ötlet volt, az eredetit már pótolnunk kellett, mert a nagyobbik szétszedte, még kisebb korában. Eredeti szöveg, eredeti képek, erős lapok. Jó. A kisvakond utazik egy másik régi kedvenc, bár a rímek gyakran döccennek, erőltetettek. Nem úgy József Attila szépen illusztrált kiadású Altatójánál.

Egyéb kiadók lapozói közül

#54 Bogos Katalin – Horváth Mónika: Füttyös (STB Könyvek, 2008)

című szivacsos lapozóját egy étteremben olvastuk, amíg a vacsoránkra vártunk. A WTF pillanatot bárki átélheti itt, pont a legfurább résznél lehet belelapozni: “Gyakran úszom együtt az emberekkel. Szeretem, ha megölelnek, és barátságosan néznek rám. Gyere, kicsim, érzed, hogy simogat a víz?”. Ki a kicsim? Ki mondja? És miért? Honnan jött ez hirtelen ide?

A Süsüke-könyvekkel (Totem Plusz Kiadó) nem igazán tudok mit kezdeni. Biztos, hogy Csukás István írta? Annyira döcög, olyan erőltetett. Süsüt, Sün Balázst és a többieket imádom. Süsüke, lapozóban nagyon nem tetszik.

A Pagony legújabb lapozója a

#86 Bartos Erika: Babóca, a katicalány (Pagony, 2016)

Amúgy sem vagyok egy Bogyó és Babóca rajongó, de ez… Lapozó, színes. Ennyi a pozitívum. Tulajdonképpen csak felsorolják a szereplőket meg Babóca émelyítően pöttyös tárgyait. Egy idő után már rá se bírtam nézni a képekre. Persze nem én vagyok a célközönség, de a Kicsi is elvonult a felénél. Neki is elég volt addig mondogatni, hogy „tatica”. Az Ovis tisztességgel végighallgatta-nézte helyette, de nem volt elragadtatva.

Van Bogyó, a csigafiú című is. Az még nem volt a kezemben, de megkockáztatom, hogy ugyanaz lesz, mint a Babócás, csak a csigavonalaktól fog jojózni a szemünk, nem a katicapöttyöktől.

Van másik népszerű sorozatból is:

#87 Marék Veronika: Boribon és az állatok (Pagony, 2014)

Általában Boribont is nehezen viselem, főleg többedszerre, de ebben egyetlen betű sincs, csak egyszerű rajzok: Boribon + állat. A másfél évesnek bejött, lelkesen mondogatta végig: mjaú, vaú, ‘kekke’. Állatos lapozónak tökéletesen megfelel.

#88 Gryllus Vilmos: Kutyát kérek, kiskutyát (Pagony, 2015)

Kedves versek, szép rajzok, és a másfél éves odavolt a sok vaúvaúért. El sem akarta hinni, hogy tényleg ennyi van benne! Szívesen olvastuk volna még, de vége lett. Jöhetne hosszabban is! A Mókus, mókus, mit csinálsz? cíművel tudjuk majd folytatni.

#96 Eric Carle: A telhetetlen hernyócska (Pagony, 2006)

Sokáig halogattam ezt a klasszikust, mert a borító ránézésre nem tetszett, de belül nagyon helyes volt. Elsöprő sikert aratott a Kicsinél és a Nagynál is. Alaposan leharcolt könyvtári könyv van nálunk, úgy látom, mások is szeretik. Nagyon jópofák az egyre növekvő méretű, lyukas lapok, ahogy a hernyócska egyre több mindenen rágja át magát. Strapabírónak tűnik, lehet, beszerezzük.

A Pagonynál jelentek meg magyarul a Donaldson-Scheffler lapozók is. A Tölgyerdő meséi sorozat minden darabját imádjuk, totyogóknak ideális. Főleg, ha nem tépkedik le a kihajtható füleket. A Nyuszi álmos címűt pótolnunk kellett, mert a fülekkel ment a szöveg is, és egy idő után már hiába ragasztgattam. Ez és A róka zoknija a két kedvenc. A hosszabb Donaldson-Scheffler könyveket is csupa karton, lapozó formátumban lehet kapni, de a sok szöveg miatt az egy fokkal nagyobbaknak való, nem igazán lapozó kategória.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: