Posted by: bluelion | June 14, 2016

Olvassunk… és lassítsunk a gyerek(ek)kel

06_preview_72dpiDesigned by Freepik

#74 Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor (Kulcslyuk Kiadó, 2013)

(Szilvinek – bár talán neki van legkevésbé szüksége rá ;))

Egyre több helyen jön szembe velem mostanában a slow movement. Van slow naptáram, a májust képernyőmentes héttel indítottam (screen-free week posztok itt, itt, itt és itt), és egyáltalán, én is érzem, hogy túl hangos, túl gyors ez a körhinta, muszáj lefékezni. Nyilván nem vagyok ezzel egyedül, azért írnak egyre több könyvet róla. A mozgalom pedig lassan (bocs), de nő. Olyan, mint a filmekben, amikor Apa mindig csak dolgozik, a kisgyerek meg szomorúan tekintget a nézők felé, végül csüggedten leereszti a baseball-kesztyűt/-ütőt/mikrofont/kelléket, és lehorgasztja a fejét. Hogy lehet, hogy Hollywood már évtizedek óta próbálja megértetni velünk, mi a fontos, mégis olyan nehezen megy?

“Semmi, amit hallottunk vagy olvastunk, nem készít fel minket arra, amit újszülött gyerekünket a kezünkben tartva érzünk, tudatában annak, hogy az élete is a mi kezünkben van.” (240.old.) Azért ezt mégis érdemes elolvasni. Abban segít, hogy lassítsunk az otthoni életünkön. Hogy ne a túlélésre játsszunk, miközben elrohannak mellettünk ezek a megismételhetetlen évek, hanem legyünk jelen, és élvezzük a kicsikkel (és nagyokkal) töltött időt. (Egy mindjárt három kisgyerekes, több diplomás, pszichológus anya vallomását és inspiráló megoldásait itt olvashatod.)

Két kisgyerekkel általában azt se tudom, hol áll a fejem, és egyre ijedtebben kapkodok a gyeplő után, ami már rég beesett a lovak közé. Azt segít kipiszkálni az egyszerűsítés. Még messze nem értem a végére, de a gyerekszobában rend van; már ránézni is jó. Előtte az Ovis már nem hívott engem legózni, mert játék helyett mindig nekiálltam pakolni.

Nálunk leginkább a felnőtt világ kiszűrése és a kacatmentesítés a feladat. Tévénk már több mint öt éve nincsen, azzal nincs gond. Egyszer azt vettük észre, hogy már hónapok óta nem kapcsoltuk be. Lemondtuk az előfizetést, aztán elajándékoztuk a készüléket. Saját ruhákkal már korábban egyszerűsítettem: van egy alap színpalettám, amelyben minden passzol mindennel, így elég könnyű felöltözni. Persze van még pár kilógó darab, amitől nem tudtam megszabadulni.

Az öt és fél éves elég jól szórta a játékokat. Talán ő is átélte így, milyen felszabadító a kacathalom csökkentése. Volt, amihez csakazértis ragaszkodott, és volt, aminek láttán felderült az arca, és azt mondta: “Az persze, hogy kell!” – ez utóbbiak a betonbiztosak. Volt olyan is, amire azt mondta: “Ez amúgy nem kell, de Apától kaptam, úgyhogy mégis kell.” <3 Igen, van, aminek érzelmi értéke van, kár is lenne ezt vitatni. Nem mondom, hogy ér szobákat megtölteni az ilyesmivel, de pár különleges darabnak biztosan van hely. Legót, fa vonatsíneket, Java építőt (ki emlékszik még erre gyerekkorából?) nem dobunk ki, egyértelmű. Viszont szépen eldobozoljuk őket, és amivel nem játszik, nem lehet szanaszét.

A könyvkupac csökkentése a legnagyobb kihívás. Csaknem 1000 darabos könyvtárunkkal furcsa lenne azt mondani, hogy a tieidet kirakjuk belőle. Sorozatokba gyűjtöttem őket, és csak három sorozat van ott, ahonnan esti mesét választ. A nappaliban az ismeretterjesztők és más, nem estére valók (pl olvasni tanítók, a Kicsinek mondókások) vannak. Az Ovis szobájában vannak böngészők, füzetek is, az ifjúságiakat átvittem egy másik szobába. Mindenhol rengeteg könyv van, de szépen, polcon (helyenként dupla sorban). Szerintem az úgy nem sok, és mivel a sajátjainkat sem szeretném (egyelőre?) kirakni, maradnak a gyerekkönyvek is, így szétszórva, hogy ne zavarja egy helyen. Az is eltartott egy darabig, míg újra rájöttem, hogy ha el akarok olvasni valamit, azt nem kell mindjárt megvenni. Éljen a könyvtár! Ahonnan persze túl sok mindent hozunk ki. Helló, blueisthenewpink vagyok. Bibliofil. (Nászajándékba minden vendégtől a kedvenc könyvét kértük. Egészen új mélységeit ismertük meg így egymásnak! Hiszen az, hogy mit szeret olvasni, a legbensőbb valóját tükrözi az embernek.) De érzem, hogy most itt szaladt el a ló egy kicsit. Ilyen szempontból (is) jó a Kindle (Mutattam már az új szerelmemet? Nemrég kaptam!). Ott is sok tud lenni persze, de legalább nem fizikailag terhel. És mappákba lehet rendezni.

Azért nem hagyhatom szó nélkül a fordításbeli furcsaságokat, amelyek kizökkentettek az olvasásból. Például a “gyötrés” kétségtelenül “bullying” volt (bár kifejező, a “zaklatás” mégis szerencsésebb – és szélesebb körben alkalmazott – választás), “Csodacsaj” pedig alighanem “wonder woman” lehetett az eredetiben. Az “atlétát” is jobb inkább “sportolónak” fordítani, pláne ha a szóismétlést is kerüli szeretnénk. Összességében viszont jól olvasható. Kissé tankönyvszerű a fejezetvégi, pontokba szedett összefoglalókkal, de ezekhez jó visszatérni, ha felfrissítené az ember az olvasottakat.

A könyvet ajánlja Vekerdy Tamás és a mesepszichológiás Kádár Annamária, ez nálam már jó kezdet. Jónás Anna a Kicsivel – könnyebben című szuper könyvben azt írta, ezt minden szülőnek el kellene olvasnia. Akkor már amúgy is jó ideje a várólistámon volt.  Al Ghaoui Hesna az Éva magazinban (jólvanna, kuponos napok voltak) ugyan nem akart “‘anyairodalmat’ ajánlgatni”, azért ezt megemlítette. Ezek után végre nálam is sorra került. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: olvassa el minden szülő (és nagyszülő, leendő szülő, leginkább mindenki). És használja is! Arra biztat, védjük meg a gyermekkort. Részemről benne vagyok. (Már megvettem két szülinapra, és Férjjel is igyekszem olvastatni.)

Advertisements

Responses

  1. […] Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: