Posted by: bluelion | June 6, 2016

Olvassunk… a fogváltásról

fogak

És húzzunk fogat? Hirtelen esti pánikban olvastuk ezeket, hátha segítenek eldönteni, mi legyen. (“Nem akarooooooom! Jó, próbáljuk meg. Nagyon fááááj!”).

#71 Christian Tielmann: Berci foga mozog (Manó Könyvek, 2013)

Ezzel nem sokkal lettünk előrébb mozgó fog ügyben. A nagytesó mindenféle rémtörténetekkel ijesztgeti a kicsiket, Apa ráoltja a villanyt az éjszaka felriadt, rémült gyerekre, és hátat fordítás közben veti oda neki, hogy nagynak lenni milyen menő. Anya meg olyanokat mond, hogy metszőfog, meg őrlő. Nem ismerik ezeket a szavakat ebben a korban. Pláne, ha eddig nem beszéltünk fogakról. Első-hátsó, hányadik, ezek mennek. Arról nem is beszélve, hogy folyton koszos kézzel nyúlkálnak a szájukban. Szokásos Bori-féle tanítani akarok valamit, de nagyon, és próbálom mesének álcázni. Ez most nekünk nem nagyon jött be.

Ismeretterjesztőnek inkább itt van ez:

#72 Iwona Radünz – Thomas Röhner: Izgő-mozgó fogaim (Manó Könyvek, 2015)

Egy nagyon vicces, madzagon lógó, fog alakú karton könyvjelzőcske van benne. Egy nagy szájból kell kivenni, vissza is lehet rakni. (Másnak is megvolt a kössünk cérnát a fogadra, a másik felét a kilincshez, és vágjuk be az ajtót? Arra emlékeztet.)

Az Ovis szívesen nézegeti ezt az éppen nagyon aktuális könyvet. A tükör az egyik kedvence benne. Vannak még mindenféle kihajtható fülek, ablakok is. Nagyon jó, hogy megérti, mi történik. Őszintén szólva, én nem emlékeztem arra, hogy a növekvő csontfog ledarálja a tejfog gyökerét, az úgy esik ki. Így elmondani sem tudtam volna.

Abban már az én gyerekkoromban sem értettek egyet a felnőttek, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni. Körkörösen vagy fel-le sikálással? Az ovis fogorvosi tanácsadó lapocska szerint utóbbi, ez a könyv szerint előbbi. Szerintem meg kapott egy elektromos fogkefét, így az csinálja a körköröst, ő meg sikálja mindenfele. Meg én is, hogy tuti alapos legyen.

A könyvben azt írják, a gyerek felelőssége a fogai egészsége, és neki magyarázzák, hogy milyen fogkefét és fogkrémet válasszon. Nem tudom, mekkoráknak szánták, de éppen fogváltó hatéveseknél még igenis a szülő felelőssége ezeket intézni. A minden étkezés utáni fogmosás egyébként életszerű? Naponta ötször? Nem örülök, ha bestresszelik a szabálykövető Ovisomat. Vagy megtanítják nem szabálykövetni.

A végén található képgaléria aranyos ötlet, bár kissé fura méretű képeket kell bele nyomtatni.

Érdekes volt az is, hogy mi történik a gyerekek kiesett fogaival a világ különböző pontjain, de miért kérdőjelezzük meg a fogtündért? Ha már sikerült itthon is bevezetni. (Melyik volt az a szülő, aki elkezdte? Álljon fel, hadd lássa mindenki, kinek kell megköszönni…) Az első fogat (mint sok más szülőtársnak is) szerencsére sikerült megtartanunk. Nem adjuk a fogtündérnek, csak a többit! ;)

Volt a könyvhöz csomagolva egy szuper, fog alakú fém foggyűjtő doboz. Azóta használatba is vettük, abban zörgeti és mutogatja az Ovis mindenkinek az első kiesett kihúzott fogát. Annyira lifegett, hogy már félő volt, éjszaka megfullad tőle. (Apa volt a hős, úgy kikapta, hogy az Ovis azt mondja, nem is fájt. Én nézni se bírtam.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: