Posted by: bluelion | May 13, 2016

Olvassunk… képregényes ismeretterjesztőket

Ebbe a csapatba tartozik még az Épületes építészet is. Mindhárom rajzos ismeretterjesztő, az egyre nagyobb iskolás korosztálynak.

rajzoszene

#66 Bernard Deyriés – Denys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig (Zeneműkiadó, 1985)

Legjobban az tetszett, hogy összefüggéseiben mutatja be az eseményeket. Ez hiányzott nekem mindig a történelem órákból. Fogalmam sincs például, mi mivel történt egyszerre a világ- és a magyar történelemben. Pedig nyilván hatással voltak egymásra. Itt viszont leírják, hogy ez a háború vagy azoknak az uralkodóknak a viszályai, az éhínség, az összeesküvések nem kedveznek a művészetnek. Amikor viszont nem fenyeget sem éhezés, sem háború, de fellendül a kereskedelem, a művészet is virágzik. (Vagy pl. Luther és “a reformáció rendkívül nagy ösztönzést ad az addig szunnyadó német zenének” 32.old.)

Később az egy időben alkotó művészek, tudósok egymásra hatásait sem hagyják szó nélkül: Csajkovszkij “[e]gy vonósnégyesének hallatán… Tolsztoj sírva fakad.” (90. old.) Brahms kürt-szeretetét összehozzák egy Verlaine idézettel, Richard Strauss operáit pedig Freuddal.

Információ szempontból elég tömény, de a rajzokban is el lehet veszni. Remek humorral megrajzolt illusztrációk, a 30. oldal összeesküvéses báltermében például mindenki mérgez/fojtogat/tőrt rejteget. Jó kiegészítés lehet az aktuális részt akkor olvasgatni, amikor tanulja az ember(gyerek) az iskolában. Tartósabban megmaradhat a fejében a sok sztori, kép és összefüggés, mint a bemagolt adatok. Orfeusz és Euridiké történetét pedig egy idő után már felismeri a visszatérő rajzról.

Rengeteg érdekesség is van benne. Megtudhatjuk, hogy a Stradivari hegedűk “titka a hangszereket borító lakkréteg összetételében rejlik” (41. old.), hogy Bachnak húsz gyereke volt két feleségtől (7+13), vagy hogy egyszer a közönség a színpadhoz tódulva, állva ünnepelte “Haydn papát”, amikor üresen hagyott székeikre egy súlyos csillár zuhant, így senkinek nem esett baja. Beethoven süketsége közismert, de az – nekem legalábbis – újdonság volt, hogy társalgási füzeteket vezetett (írásban kommunikált a barátaival), vagy hogy egy zenésze fordította a közönség felé, hogy legalább lássa a 9. szimfónia sikerét. Azt sem tudtam eddig, hogy Rossini a zeneszerzés után ételeket komponált. A 77. oldalon viszont találtam egy, az építész könyvből ismerős kastélyt:

neuschwanstein

A Nibelung gyűrűje tetralógiának (Wagner, 78-79. oldal) utánaolvastam, hogy jól értettem-e. Az ikertestvérek közös gyereke, a hős, megöli nagyapját majd csókkal életre kelti nagynénjét… Nincs fordítási hiba, amennyire láttam, nincs tárgyi tévedés sem. A nyolcvanas években még több időt és lektort adhattak a könyvek fordításához, mert a következő is (szinte) hibátlan:

kepregen

#67 Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén (Gondolat, 1988)

Az az ajánlás! “A szaporodásnak, mely nélkül sem e könyv, sem a szerzők, sem az olvasók nem készülhettek volna el…”. Ilyen kezdés után jó humorra számít az ember, és nem is kell csalódnia. Leginkább az úgynevezett ‘whiteboard animation’ jutott eszembe róla. Nagy segítség lehet középiskolásoknak a genetika megértéséhez. Az Egyszer volt… az élet című francia rajzfilmsorozat volt még ilyen jó. A DNS spirálban található bázisok kapcsolódását nem is tudom másképp képzelni, mint azokkal a csúcsos vagy gömbölyű fejekkel (és ezek komplementerjeivel a túloldalon).

Persze frissítésre szorul így, majdnem 30 év után. Az emberi géntérkép például 2003-ban elkészült. A felénél már kezd bonyolult lenni, oda kell figyelni, ha érteni akarja az ember. A gimiben anno angolul tanultam ezeket. Most végre megtudom mindennek a magyar nevét is – gondoltam én. Aztán kiderült, hogy (kb.) ugyanúgy vannak ‘magyarul’ is: latinul vagy angolul. Sokat gondoltam közben Anyura. Ezek a kifejezések (riboszóma, nukleinsav, enzim) nekem hozzá kapcsolódnak.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: