Posted by: blueisthenewpink | Mar 6, 2016

Olvassunk… környezetvédő Douglas Adams-t

P1012929

#36 Douglas Adams – Mark Carwardine: Utoljára látható (Gabo, 2013)

Hihetetlen, mennyire szórakoztatóan lehet írni veszélyeztetett állatokról! Na meg persze az emberi hülyeségről. Egyszerre volt vicces, szomorú, érdekes, megrázó és gyomorforgató. A legutóbbi szerencsére csak az elején. Fantasztikusan át tudta adni az élményeit! Ami őt megrázta, engem is. Ami meghatotta, engem is. Amitől szenvedett, azon remekül szórakoztam. Nem azért, mert olyan vagyok, hanem mert úgy írta le. A zaire-i bürokrácia bemutatása például a legjobb afrikai Rejtő-regényeket idézte!

Azért legközelebb csak eredetiben. Nem bírok én már fordításokat olvasni. Döcög. Néha csak kicsit, máskor nagyon. Pedig közben vannak remek megoldások is.

Először a szélesszájú orrszarvúnál éreztem, hogy utána kell járnom, mi a helyzet velük most, csaknem 30 év után. A kakapónál azonban már egyszerűen azonnal tudnom kellett. Vegyes híreim vannak.

A szélesszájú orrszarvú északi alfaja, amelyet ebben a könyvben is kerestek, gyakorlatilag kihalt. Összesen három példány maradt belőlük, akikre éjjel-nappal fegyveres őrök vigyáznak, de szaporulatot már nem remélnek (már csak azért sem, mert mint a könyvből is megtudtuk, fogságban rendkívül rosszul szaporodnak).

A kakapóból 125 darab van, ami a könyv írásának idején létezett 40 példányhoz képest nagyon jó, bár még mindig kevés. A súlyosan veszélyeztetett kategóriára elegendő. Viszont örökbe is lehet őket fogadni! Ralphot szeretném! Hű, most látom, ő AZ a Ralph, akiről a könyvben is szó van! Azt kérem a következő szülinapomra, dobjanak nekem össze egy Ralph-örökbefogadást! (khm-khm, ha olvassa valaki…)

Pajcsi (baiji) delfinből utoljára 2002-ben láttak élő példányt hivatalosan (fényképpel) dokumentáltan. 2006-ban átfésülték a Jangcét, de nem bukkantak nyomára. Egyelőre nem tekintik bizonyítottnak, de valószínűleg kihalt.

Az Adams érzései szerint gonosz komodói varánusz (komodói sárkány) van a legjobb helyzetben, sebezhető kategóriába sorolja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Ráadásul nem is kell messzire utazni, ha élőben szeretnénk látni: a nyíregyházi állatkertben él egy sárkánypár.

A hegyi gorilla a legutóbb becsült 680 példányával a veszélyeztetett besorolást kapta az IUCN Vörös listáján.

A Rodriguez-szigeti repülőkutya súlyosan veszélyeztetett, miután az arra járó ciklonok alaposan megtizedelik őket, de a populáció nő, így van esélye a fennmaradásra.

A mauritiusi vércse jelenleg veszélyeztetett, akárcsak a rózsás galamb. Nem “rózsaszín galamb”, hiába “pink pigeon” az angol neve. Amúgy fehér. Az állatneveknek azért illett volna utánanézni, kedves fordító. 2000-ben már talán nem is lett volna olyan nehéz.

Ami először nagyon kizökkentett, az a következő mondat volt: “Nincs többé vidám fiú.” (30. old.), miután megelégelték, hogy szórakoznak velük. Talán “No more Mr. Nice Guy” lehetett? Vagyis hogy nem lesznek többé kedvesek, barátságosak, ideje bekeményíteni, ha el akarnak érni valamit. Volt aztán a klasszikus “bokán lője magát” (84. old.), azaz a “shoot yourself in the foot”, ami magyarul leginkább úgy hangzik, “maga alatt vágja a fát”. Aztán egyszer csak azt javasolja útitársának, “nekifutásból ugorjon egy nagyot” (168. old), majd hamarosan jön a visszavágás is: “ugorjak egy nagyot nekifutásból” (169. old.). Szóval még csak véletlennek sem mondhatjuk. Nem kellett sokáig keresgélni, hogy megtaláljam az eredetit: (go and) take a running jump, ami azt jelenti, “kopj le”, “hagyj békén”. Nagyon zavart még, hogy a nevén nevezett kutyára “amellyel” utalt, így: “Bosst, amely” (166.old.). Egy idő után már az egyeztetések sem stimmeltek. Pedig a 238-239. oldalon a “torkig van” például telitalálatnak tűnik, amikor az eredeti angol kifejezés eredetén elmélkedik. (Talán a “fed up” lehetett.) A könyv humora is abszolút élvezhető. Igazán kár a hibákért.

Tetszett a mai szemmel nézve nagyon rossz minőségű fényképek nosztalgikus bája. A saját telefonjával jobb fotókat készíthet bármelyikünk, akkor viszont komoly felszerelés kellett ezekhez. Hiába, eltelt harminc év.

Úgy tűnik, a könyv lapjain szereplők közül valóban nem látjuk többé életben a szélesszájú orrszarvút, a pajcsi delfint és Douglas Adams-t sem. A többiekre még van esélyünk.


Responses

  1. […] for something greater than themselves: almost extinct animals and the struggle to protect them in one case, finding their own identity and ontological answers in the other. Both are hilarious. Both writers […]

    Like

  2. […] And when we don’t respect it, water may become so hopelessly polluted that an animal in it becomes extinct. […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

thebookcrunch.wordpress.com/

A blog for book lovers!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

Andrew & Sarabeth

He likes movies. She likes baking. They YouTube.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

%d bloggers like this: