Posted by: bluelion | January 17, 2016

Olvassunk… gyerek ismeretterjesztő könyveket

Ezeket alapból nem számolnám az olvasások közé, viszont a Molyon fent van mindkettő, és nem szeretnék eltérni a számolással. Egyelőre. Aztán majd meglátjuk.

#23 Donatella Bergamino – Francesca Bignotti – Francesca Massa: Fedezd fel a formák és a színek világát! (Ventus Libro, 2014)

A Kicsi, aki már 15 hónapos, elmélyülten olvasgatja, lapozza. Először egy-egy színhez gyűjtenek példákat, aztán formákhoz, végül színek és formák kombinációjához. Szerintem hamar felismeri (majd?), hogy mi a közös az egy oldalon szereplő dolgokban. Az Ovis pedig szívesen kibetűzi a szavakat, gyakorolja az olvasást.
Vigyázat, spoiler következik! :D

A kék elég béna: két víz (tenger és folyó), ami ráadásul nem is kék, ugye. Az ég, az igen, a víz meg azt tükrözi vissza. Végül a “kékhajú tündér”. Illusztrációnak egy hercegnőruhás, varázspálcás malac. Haja, az nincs. A ruhája viszont kék. Izé. Egy gyors guglizással kiderül, hogy Pinokkióhoz tartozik. Az eredeti, olasz célközönség biztos jobban is ismeri, mi csak néztünk egy nagyot. Aláírom, hogy nincs túl sok kék a természetben, de ott van például a nefelejcs vagy a kökény.

Kicsit szerencsétlenül jön ki a “lila, mint a kékszőlő”, bár kétségtelenül igaz. Rombusznak rajzolhattak volna egy nemnégyzetet is, de ez már tényleg csak kötözködés. A piramis viszont nem kúp, hanem gúla. Legalábbis magyarul biztosan, ha esetleg olaszul ugyanazt a szót használják is rá. Az pedig ott nem egy Rubik-kocka. Annak nincs olyan része, hogy a kis kockák két (vagy három) kilátszó oldala egyforma színű lenne, kirakott állapotban a nagy kocka egyes lapjainak kell ugyanis egyszínűnek lenni.

A célközönség ettől függetlenül hosszasan el tud benne merülni, úgyhogy megfelel, csak figyelni kell, nehogy rosszul rögzüljön (majd?) egy-két dolog.

#24 Patricia Mennen: A vonatok (Scolar Kiadó, 2015)
A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? sorozatából. Ennek már a kisebb alakú, fiatalabb gyerekeknek való változatát is szerettük. Most ahhoz képest kevésnek éreztem az információt, de lehet, már túl sokat tudok a vonatokról. ;) Azért így is volt benne olyan meglepő tény, hogy nem is akartuk elhinni. Családilag.

Újabb spoiler-veszély! :)

Azt írja, a mozdonyvezetőnek félpercenként meg kell nyomnia egy gombot, hogy jelezze, minden rendben, képes vezetni a szerelvényt. Gyorsan utána is néztem. Azt találtam, hogy 1550 méter megtétele után kell felengedni egy folyamatosan lenyomva tartott gombot vagy pedált, majd 125 (más forrás szerint 150) méteren belül újra lenyomni. Az idő a sebességtől függ, de valóban elég sűrűnek tűnik. Azért ez nagyon fárasztó lehet. Ki gondolta volna?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: