Posted by: bluelion | January 12, 2016

Olvassunk… budapesti közlekedős gyerekkönyvet

P2162847_1

#22 Gévai Csilla: Amíg utazunk (Pozsonyi Pagony, 2013)

Doma, a főszereplő kisfiú bemutatja Budapestet (egy részét), igazi, bejárható útvonalakkal. Ez a könyv legnagyobb erőssége, és szerintem a legnagyobb gyengesége is. Talán szerencsésebb lett volna nem ennyire konkrétan leírni az utazásokat, hiszen a járatszámok miatt hamar aktualitásukat veszíthetik. (Mint ahogy már nem épül a négyes metró, hanem jár. Bár ezt nehéz lett volna megkerülni.) Ahhoz pedig elég hosszadalmasak, hogy egyébként nem tömegközlekedők – vagy nem a Gellért térről indulók – szívesen végigjárják. A felnőttek, mármint. Az Ovis nagyon örült, hogy a saját életéből sok minden ismerős volt neki: a reptér, a János-hegy, a Hősök tere. A Közlekedési Múzeumra nem emlékezett, de nem csodálom, nem volt nagy élmény. A KRESZ park utána annál inkább.

Doma humora kissé fura. Rögtön egy olyan megjegyzéssel indított,

hogy “amikor anyukám azt mondja: indulunk, az igazából azt jelenti, hogy még jó sokáig állhatok a helyemen, mire Panni, a húgom is összepakolja a babáit az útra, anyukám is kifesti a szemét, és összepakolja a táskáját, és kiteszi a szemetet, és végre tényleg INDULUNK!” (5. old.). Tényleg?! Azért gondolom, nem bánja, hogy nem csöpög a bokájáig az orra, hanem anya ad neki egy zsepit. Amit összepakolt. Miért kell azt a hozzáállást megerősíteni a fiúkban, hogy mindig a lányokra kell várni? Elárulom, kedves Doma, hogy marha könnyű úgy elindulni, ha csak saját magadat kell összepakolni. Remélem, amíg bosszankodtál, nem mentél el pisilni, és igénybe veheted majd valamelyik csodálatos nyilvános vécét útközben. Aztán ne kérj anyától kéztörlőt! Pff. Pedig nő írta.

Bali bácsinak sok kifejezés “nem jut eszébe”, miközben az Alaszkából érkezett vendégnek fordít (aki horgászbottal és szőrmebundában érkezett a reptérre. Nyáron. Mert eszkimóóó. Éééérted. Még jó, hogy a repülőn nem volt meleg.). Doma erre beszól, hogy ennyit ő is tud inuitul (23.old.). Míg számunkra világos, hogy sok dologra egyszerűen nincs inuit szó, mert ott az nem létezik, ezt a gyerekekkel egyszer sem közli senki. Mond még Doma olyasmit is, ami nem igazán illik egy gyerekhez: a 60-as járatszámú (nem járat szám!) fogaskerekű kapcsán azt találja mondani, hogy “a mi nagyinkból is egy van, és ő is egy jól kinéző hatvanas” (27.old.). Biztos, hogy ezt nem egy idősebb apuka írta? (dad jokes)

Nyilvánvaló, hogy sok minden szól a felnőtt (fel)olvasónak (Széll Kálmán tér? Ja, a Moszkva! – 21.old.), és sokszor jól is szórakoztunk rajta, de szerintem elég felemásra sikerült a humora. Az időnkénti csupa nagybetűzést nem tudtam megfejteni, látványnak furcsa volt.

Az Ovisnak ugyanakkor nagyon tetszett, és nekünk is felüdülés volt mást olvasni. Nem egy klasszikus mese, inkább a mi történt ma típusú. Az útvonalak leírása nagyon részletes, hogy ez jó vagy nem, mindenki eldönti magának. Biztos, hogy más, mint a többi. Nekem nem lesz a kedvencem, de még mindig szívesebben olvastam, mint Boribont. (Bár eddig csak egyszer kellett.) Elég pörgős viszont, rengeteg infóval. Nem esti mesének való.

Advertisements

Responses

  1. […] az értékelés korábban kimaradt, szemfüles számolók észrevehették. Az első résszel (annak is rögtön az első oldalával) nálam annyira rosszul indított ez a sorozat, hogy […]

    Like

  2. […] de ezt már megszokhattuk. Voltak elütések, és (legalább egy) súlyos tárgyi tévedés is. Az első könyv első oldalának csodásan hímsoviniszta felütésére pedig a harmadik fejezet végén sikerült […]

    Like

  3. […] “botanikus” (hello, Mark Watney) vagy “vulkanológus” (persze egy “sugárbiológiai intézet” után…). Egészen a szívünkbe zártuk a Tökmagokat, vártuk a következőt. A […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: