Posted by: bluelion | December 31, 2015

Olvassunk… retró mese folytatásokat

#19 Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé (Holnap Kiadó, 2011)

Egy barátnőm keresett mostanában kistestvér érkezésére felkészítő könyveket. Csapody Kinga Tesó lettem! címűje és a bilikönyves Alona Frankel Elefántkönyve után eszembe jutott ez is. Az előzőeknek is megvan az előnye. A magyar könyv bár kissé terjedelmes, jó ötleteket adott az Ovisnak, hogyan viszonyuljon az új helyzethez. Első olvasásra megjegyezte, hogy segíthet például a mosással, vagy hogy mindenféléket megtaníthat a Kicsinek. Az elején és a végén őrzött tenyér- és talplenyomatoktól pedig egyszerűen elolvadok! Biztosan fognak neki örülni ők is. Az Elefántkönyv a nagytesó mellőzöttségéről szól. Jó, hogy kimondja, szabad ilyet érezni, szabad emiatt mérgesnek vagy csalódottnak lenni. Ugyanakkor mindenki nagyon szereti a szintén kicsi Kiselefántot, és a könyv végére helyreáll a béke.

Mazsola is kistestvért kap Tádé személyében, anélkül, hogy ezt nyíltan kimondanánk. A Mazsola-könyvekben egészen egyértelmű kapcsolatok nincsenek nevükön nevezve, és így talán könnyebb tágabban értelmezni őket, különböző szerepekbe helyezkedni, a rosszat is átérezni és feloldani, anélkül, hogy túl mélyen érintené a gyereket. Mazsola sokat küzd a nagytestvérséggel, és sok mindent megtanít. Az Ovis teljes odaadással hallgatta, és estéről estére alig várta, hogy egy újabb kellemetlen érzést – irigységet, testvérféltékenységet – dolgozzunk fel Mazsola, Tádé és a szülőknek is jó példát mutató, fantasztikusan következetes Manócska segítségével.

#21 Rege Sándor: Gumimókus újabb kalandjai (Móra Könyvkiadó, 1985)

Az Ovis első könyvtári könyve! Amikor az első részt kiolvastuk, újra akarta kezdeni. Utánanéztem, mert úgy emlékeztem, van folytatása. Sehol nem lehet kapni, így nem hozta a Mikulás ajándékba, hanem sokkal jobb dolog történt: az Ovis beiratkozott a könyvtárba! Életében először. Annyira büszke vagyok rá! Emlékszem, amikor én kisiskolásként könyvtárba jártam, és kikölcsönöztem a Copperfield Dávidot. A könyvtáros néni teljesen el volt ájulva. Hazaérve aztán olvasni kezdtem. Csodálkoztam, milyen messziről kezdik a történetet, és attól tartok, nem is olvastam végig. Egy idő után egyértelművé vált ugyanis, hogy ez nem az illuzionistáról szól. Bárhogy is gyötröm az agyam, nem tudom felidézni, hogy ebbéli csalódottságomat megosztottam-e a könyvtárossal.

Az Ovis első kölcsönzött könyvében Gumimókus ezúttal kevésbé önálló történetekben szerepel, inkább egy hosszabb, fejezetekre tagolt mesét olvastunk. Észrevétlenül léptünk át a hosszabb történetek birodalmába, amikor estéről estére követhetjük, hogyan folytatódik a kaland. Ez bizony már a regények előszobája! Az egyes részek nem annyira izgalmas pillanatban értek véget, hogy ne tudott volna aludni, de nem is volt kérdés, hogy mit olvasunk, amíg be nem fejeztük. Egy kicsit komolyabb, izgalmasabb, hosszabb történetet követhettünk. Szívből ajánlom, az előzővel együtt, mert regényolvasásra nevel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More...!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: