Posted by: blueisthenewpink | Dec 19, 2015

Ilyesmivel lepd meg a gasztrománt (7 gifts for the foodie)

image

Ahogy a könyvmolynál, itt is fontos, hogy tudjuk, mit szeret az illető. Egy könyvfalónak sem biztos, hogy jó ötlet a Jane Austen fülbevaló, ha egész mások a kedvencei. A húsimádó grillkirály(nő) nem feltétlen lesz oda a sütikiszúrókért vagy a cupcake képért, a hobbicukrásznak meg nem legfőbb vágya egy borsszóró. Könyvnél, magazinnál ez hatványozottan igaz. Jamie, Nigella, Martha? Vagy a falra mászik tőlük? Inkább FördősZé? Vagy a kenyerek királynője, Limara? Esetleg Főzelékes Feri? Ízhuszár? A Nők Lapja Konyha vonalat nem nevezném gasztrománnak, inkább háziasszonynak. Olyan ajándékot meg nem veszünk, ugye. Akinek a konyhában van a kedvenc helye, annak csak extrát. Szóljon, aki olyan kötényt talál, ami jó karácsonyi ajándék lehet. Szerintem inkább tiltólistás. Annyi minden mást vehetünk!

1. Felszerelés

Mit is? Pénztárcája válogatja. Ha vastag, vegyél KitchenAidet, annak minden konyhatündér(király) örülni fog! Vagy ha tudod, hogy vágyik egy tésztanyújtóra, (Panasonic) kenyérsütőre, Smeg hűtőre… ne fogd vissza magad!

2. Butlers

Átlagosabb méretű pénztárcával is tobzódhatunk azonban a jobbnál jobb, és szebbnél szebb konyhai kütyükben, kiegészítőkben. Ajándékozhatunk különleges fűszereket, olajokat, eceteket, egyéb alapanyagokat. Mrs. Winterbottom’s tárolóedényeket, asztali grillt, óriás – és borsdarálót (régen még egy hatalmas, baseballütő alakú is volt, de azt most nem láttam a kínálatban); mind-mind a Butlersből. Webshop is van, sőt, a Facebook oldalukon adventi naptár is, minden nap más akcióval.

3. Szifon

Retro is, gasztro is, és nagyon hasznos: a szifon. Szódás- vagy hab-, attól függően, mit szeret a megajándékozott. A Lissnek is van webshopja, nem kell lejárni a lábunkat semmilyen ajándék után. Azért is érdemes tőlük venni, mert például az iSi habpatron tízszer annyiba kerül (nem túlzok!), és alig lehet valahol beszerezni. A Liss szinte mindenhol kapható, olcsó, és visszaváltható. Mondjuk eddig háromból kétszer pukkant. Nem tudom, csak rosszul csinálom-e, az iSivel ilyen nem volt. Viszont ahogy konyharuhával csavartam a patront, rögtön előtörtek a gyerekkori emlékeim ugyanerről a mozdulatról. (Amikor nem konyharuhával próbáltam, fekete lett a kezem a pukkanás után.)

4. Sütéshez

Annak, aki sütni szeret, rengeteg színes vagy kevésbé színes jópofaságot lehet venni a kiszúróformáktól kezdve a bonbon- vagy tortaformákon át a pitetálakig (és kerámia pitesúly, bab helyett! Miért nem lehet sosem kapni?). Az én kedvenceim a Süss Velem! és a GasztroShop, de rengeteg van még. A Konyhatízezercikk webshopban olyat is árulnak, amit máshol nem, például diódarálót. (Idén a saját diónk lesz a beigliben!)

5. Olvasnivaló

Vehetünk izgalmas szakácskönyvet, a fent soroltaktól, például. Kenyérsütő mellé biztosan csomagolnék egyet Limarától. A nemrég megjelent FördősZé könyv pedig jó lehet minden főzni szerető férfinak. Jamie idei, Otthonos ízek című könyve is népszerű, bár én inkább magazin előfizetést adnék a Jamie-rajongónak. Annak egy évig újra és újra megörülhet, amikor megkapja az aktuális lapszámot.

6. Tanfolyam

Szintén többszöri örömöt szerezhetünk élményajándékkal. Számtalan tanfolyamból választhatunk: a megajándékozott válhat például a bor, a kávé vagy a sajtok szakértőjévé, tanulhat bonbonkészítést a Szamos házban, vagy mindenféle izgalmas dolgokat főzni.

7. Üvegbe zárt ajándék

Az üvegbe zárt ajándék (gift in a jar) is nagy sikernek szokott örvendeni. A varázsa, hogy saját kezűleg készítjük. Benne van a törődés és az időnk, vagyis egy darab az életünkből. Ez szintén olyasmi, aminek örül az illető, amikor kapja, és amikor felhasználja. Ha jól sikerült, még akkor is, amikor megeszi :P


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

gyerekkönyvölelő

gyermekirodalmi blogoldal

Italophilia

The Biggest and Only Indian Blog on Italy

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

thebookcrunch.wordpress.com/

A blog for book lovers!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2020

#bookgivingday 14th February 2020

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

Andrew & Sarabeth

He likes movies. She likes baking. They YouTube.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

%d bloggers like this: