Posted by: bluelion | March 8, 2015

Mennyire is nemzetközi a nőnap?

Featured image

Elvileg az, a nevében benne van. Míg azonban az ENSZ évről évre külön témát is rendel hozzá, nálunk paradox módon egy szexista gesztus megerősítésére szolgál. Ezzel persze lehet vitatkozni, de már a virágos is furán néz rám, ha férfinak szeretnék virágot, aztán elgondolkozik, és valami zöldebb csokrot állít össze, és bizony, többnyire belekerül egy fallikus szimbólum is. Az, hogy szinte csak nők kaphatják, és a férfiaktól várjuk el, hogy megvegyék, egyáltalán nem támogatja az egyenjogúságot. És mitől lesz hirtelen mindenki ‘hölgy’? Brrr. Megkérném az ‘urakat’, mellőzzék ezt a szót, hacsak nem titulálnának ‘úrnak’ ugyanabban a mondatban egy férfit.

Gyors körkérdésem szerint Svájcban nem ünneplik, a Dubajban élő franciának eszébe sem jut, Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában pedig inkább az egyenjogúságról szól, semmint virágokról. Szerintem ez lenne a követendő példa.

A nők egyenjogúságáról, teljesítményük elismeréséről nálunk valamiért kevés szó esik. A férfiak letudják a kötelező virágos köröket, vagy akár felajánlják, hogy nőnap alkalmából elmosogatnak, és főznek a feleség helyett (akinek egyébként, ugye, a konyhában a helye…). Az egyenlőség helyett éppen a megkülönböztetés felé lépünk, ezen a napon talán még inkább, mint máskor.

Az ENSZ idei mottója az 1995-ös pekingi Nők Világkonferenciájának 20. évfordulójára szervezett Peking + 20 kampány jelszava: Hatalmat a nőknek, hatalmat az emberiségnek: képzeld el! Még a közösségi médiára is gondoltak, és összeállítottak egy egész csomagot, hashtaggel (#IWD2015), profilképekkel, Facebook eseménnyel, infografikával, a lustáknak előre kitalált üzenetekkel.

A női egyenjogúság kérdése az utóbbi időben többször is a figyelem középpontjába került, olyan ismert színésznőknek köszönhetően, mint Emma Watson és Patricia Arquette. A Harry Potter-filmekkel ismertté vált Watson az ENSZ jószolgálati nagyköveteként 2014 szeptemberében tartott beszéde bejárta a közösségi médiát. A férfiakat szólította meg, mondván, a nemek egyenlősége az ő ügyük is. Patricia Arquette pedig éppen két hete, a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díj átvételekor tartott köszönőbeszédében azért állt ki, hogy a nők azonos munkáért a férfiakéval megegyező fizetést kapjanak az Egyesült Államokban. Fergeteges ováció követte szavait: Meryl Streep és Jennifer Lopez állva tapsolták.

A nemzetközi nőnapnak erről kellene szólnia. Az egyenjogúságról. Nem pedig arról, hogy virágot kapjanak a virághoz hasonlóan: szép? gyenge? finom? nők. Mert a március 8-i, kötelező gesztust ugyanolyan egyenlőtlen 364 nap követi, és nálunk még ezen az egy napon sem gondolkoznak el azon, hogy talán nincs ez így jól.

Update: Nem csak én éreztem úgy, hogy a nőnap másról is szólhatna: a Nekem is fáj kampány a nők bántalmazására hívta fel a figyelmet, igencsak sikeresen. Csatlakozni, a bántalmazottak menedékházát támogatni még most is lehet!

Advertisements

Responses

  1. […] Két évvel ezelőtt már kifejtettem, hogy míg az ENSZ évről évre külön témát is rendel hozzá, a Nemzetközi Nőnap nálunk […]

    Like


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Italophilia

Stories of My Italian Journey & More..!

About Words - Cambridge Dictionaries Online blog

Commenting on developments in the English language

intentionally_blonde

on discovering the world and sharing her best tips with you

hitchhikingthe7seas

Hitchhiking sailing boats around the world. Live bog! -- Hajóstoppal egy föld körüli úton. Élő blog!

Exploding Steamboats

The Official Chris Pontius Blog

The Book Crunch

A blog for book fanatics!

MűvészTér

Művésztér Egyesület honlapja

International Book Giving Day 2018

#bookgivingday 14th February 2018

kultúrlény

Kultúra minden mennyiségben

adoptingjames

Read our Mission. Find out how you can help us adopt James.

Olvass bele

A KULTÚRAKIRAKAT

Brent Libraries Blog

Welcome to the Brent Libraries Blog. Here you can read book reviews, find out about Brent reading group and events and much much more!

bookowly

bookowly

AnitaKomuves

International reporting, data journalism, digital media

Bébi, pszichó & más

Életképek, ötletek, megfigyelések

A year of reading the world

196 countries, countless stories...

Raising My Rainbow

Adventures in raising a fabulously gender creative son.

%d bloggers like this: